Din secretele uleiului de masline

Singurul ulei care poate fi consumat fara sa necesite rafinari, uleiul de masline isi pune in valoare calitatile daca tinem cont de cateva aspecte.uleiul de masline

Aproximativ cinci kilograme de masline sunt necesare pentru a obtine un litru de ulei. Este singurul ulei care se poate consuma exact in forma care se obtine prin zdrobirea si prin presarea fructelor, fara sa necesite rafinari sau adaosuri de conservanti. Si, din acest motiv, este, probabil, cel mai nutritiv ulei care se cunoaste in acest moment.

Protejeaza vasele de sange

In timp ce toate uleiurile de masline contin grasimi mononesaturate, sanatoase, printre care si acizi grasi Omega 3, 6 si 9, doar cel extravirgin este bogat in polifenoli si in vitamina E. Polifenolii sunt substante cu o puternica actiune antioxidanta, care previn instalarea unor boli precum diabetul, obezitatea si cancerul. Unul dintre acestia, numit DHPEA-EDA, actioneaza in mod special asupra vaselor de sange, protejandu-le de efectele colesterolului „rau” si prevenind astfel aparitia infarctului miocardic si atacului cerebral.

Prelungeste viata

Uleiul de masline faciliteaza eliminarea bilei si dizolvarea calculilor biliari. Se recomanda administrarea unei linguri dintr-un amestec obtinut din ulei de masline, miere de albine si suc de lamaie, in parti egale, inaintea meselor principale. In plus, consumul a 100 ml de ulei de masline saptamanal scade riscul degenerescentei maculare asociata varstei, o boala a ochilor care duce la orbire. Consumat alaturi de fructe, legume, peste, nuci si de seminte, alimente specifice dietei mediteraneene, creste durata de viata si previne depresia.

5 sfaturi pentru beneficii maxime

1Alege uleiul de masline imbuteliat in sticle de culoare inchisa, care il protejeaza de efectele nefaste ale luminii.

2Pastreaza sticla intr-un loc racoros, la intuneric. Intotdeauna inchide bine sticla dupa folosire, pentru ca oxigenul duce la rancezirea uleiului.

3Evita uleiurile de masline fara culoare, ieftine sau fara miros.

4Foloseste uleiuri extravirgine, obtinute prin „presare la rece”. Acestea sunt rezultatul primei presari a maslinelor, in absenta caldurii si chimicalelor, ceea ce face ca uleiul sa pastreze la maximum gustul si valorile nutritive ale fructelor. Uleiul virgin este obtinut din a doua presare a maslinelor, fara tratamente chimice.

5Specialistii au pareri impartite referitor la folosirea uleiului de masline pentru gatit. Ca orice ulei, nu trebuie lasat sa se arda (sa scoata fum), pentru ca devine nociv. Prepararea termica distruge din substantele nutritive, astfel ca, mai ales uleiul extravirgin trebuie consumat in stare proaspata.

Specialistul nostru, Livia Nena, biolog nutritionist

Uleiul de masline se gaseste sub doua forme: presat la rece si rafinat. Pentru salate se foloseste exclusiv uleiul extravirgin. Pentru gatit se pot folosi ambele tipuri, diferenta dintre ele fiind faptul ca uleiul de masline presat la rece are punctul de ardere mai ridicat, fiind mai sanatos. In ceea ce priveste modul de pastrare, trebuie subliniat faptul ca aerul, caldura si lumina duc la rancezirea uleiului. Temperatura optima la care acesta trebuie pastrat este de 14 grade Celsius.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *