Din Topoloveni, in UE

Romania are in sfarsit un produs traditional inregistrat la Comisia Europeana. Alaturi de branza Roquefort, de pizza Napoletana, de gorgonzola va sta acum la loc de cinste si magiunul natural de prune Topoloveni.magiun Topoloveni

In octombrie 2008, magiunul a obtinut protectia la nivel national dupa lungi verificari, iar acum este oficial listat pe site-ul Comisiei Europene. Dosarul a fost depus in martie de compartimentul de resort din Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Etapa aceasta va fi urmata de verificarea dosarului, procedura ce va dura cateva luni, apoi o perioada de opozitie pentru toti cei legitim interesati, ca in final acest produs sa fie inregistrat si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene ca IPG (Indicatie geografica protejata), explica Lucia Romanescu, director al Oficiului National pentru Produse Traditionale si Ecologice.

Succesul este, pe de o parte, al Romaniei, care pana acum nu a reusit sa omologheze nici un produs alimentar la nivelul Uniunii Europene, pierzand o multime de marci care se fabrica traditional la noi in tara. Pe de alta parte, are de castigat si producatorul, care acum s-a asigurat ca nimeni nu mai are voie sa vanda un aliment cu acelasi nume. De asemenea, avand pe eticheta sigla „IGP” poate sa vanda in toata Europa, fara sa starneasca indoieli cu privire la calitate.

Analizele efectuate de LAREX Romania si de Institutul de Cercetari Alimentare certifica faptul ca singurul produs romanesc cu acte in regula este un aliment functional, dar si un „medicament” natural. In acest moment, la Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice se afla dosarele producatorilor de carnati de Plescoi si a celor care fabrica salam de Sibiu, care vor ajunge si ei pe lista Comisiei Europene dupa terminarea verificarilor.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *