Diplomatii din 190 de tari ale lumii au adoptat un set de masuri privind incalzirea globala

Incalzirea globala, mai tare decat armele chimice
Diplomatii din 190 de tari ale lumii au adoptat un set de masuri privind incalzirea globala
Diplomatii din 190 de tari ale lumii au adoptat un set de masuri privind incalzirea globala

Diplomatii din aproape 190 de tari ale lumii au adoptat un set de masuri privind incalzirea globala, pregatind terenul pentru un tratat ce urmeaza sa fie semnat in 2015 prin care, pentru prima data, toate natiuniile lumi vor trebui sa adopte masuri de limitare a poluarii, transmite Bloomberg.

Delegatii la Conferinta organizata de ONU la Varsovia, in Polonia, au mobilizat pe cei care sunt gata sa-si asume angajamente concrete privind reducerea emisilor toxice pana la inceputul anului 2015. Ei au autorizat inceperea tratativelor pentru realizarea unui mecanism de „reducere a pierderilor si daunelor” aduse mediului prin care vor fi sprijiniti cei mai saraci sa reduca impactul schimbarilor climatice. De asemenea, s-a pus problema unui ajutor de 100 milioane USD pentru cei care isi asuma angajamente pentru programe de mediu si de protejare a padurilor.

Reuniunea a abordat si subiecte mai spinoase de exemplu: cum sa se imparta responsabilitatea pentru reducerea emisiilor toxice si cum natiunile bogate pot sa-si tina promisiunea acordarii ajutorului anual de 100 milioane USD, pana in 2020, pentru programele de ameliorare a conditiilor climatice.

” Suntem chiar la inceputul unui lung drum dificil. Sunt probleme de natura politica care vor trebui adresate celor responsabili in urmatorii doi ani” a declarat pentru Bloomberg Alden Meyer, un observator care urmareste de douazeci de ani dezbaterile din cadrul Uniunii Cercetatorilor din domeniul protectiei mediului

Reuniunea Conventiei Schimbarilor Climatice din cadrul ONU nu a urmarit in acest an sa realizeze neaparat un progres impresionant. Obiectivul a fost sa se puna la punct detaliile tehnice necesare pentru acordul care va fi incheiat in 2015, dupa runde de negocieri programate sa aiba loc la Lima, in Peru si apoi la Paris, in Franta.

Emisiile record de dioxid de carbon din ultimii ani au determinat cresterea temperaturii globale cu 0,8 grade Celsius iar exeprti estimeaza ca pana in 2100 aceasta va creste cu 2 grade Celsius daca se mentine ritmul emisiei. Consecintele majore sunt: cresterea nivelului marilor, topirea ghetarilor si cresterea concentratiei de acizi in apa marilor si oceanelor care va afecta flora si fauna.

Omenirea deja emite mai mult de jumatate din cantitatea de gaze cu efect de sera care pot determina cresterea temeperaturii planetei cu 2 grade Celsius au avertizat cercetatorii ONU. Una din principalele implicatii ar fi reducerea drastica a consumului de carburanti fosili pentru a evita aceasta evolutie.

Discutiile de la Varsovia de anul acesta au aratat ca diferendele dintre natiunile dezvoltate ale lumii si cele emergente nu s-au atenuat in perioada celor doi ani de cand la Durban, Africa de sud, s-a stabilit necesitatea incheierii unui tratat mondial pentru protectia mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *