Zacamintele de petrol si gaze aflate in exploatare in Romania au un grad avansat de epuizare

Zacamintele de petrol si gaze aflate in exploatare in Romania au un grad avansat de epuizare
Zacamintele de petrol si gaze aflate in exploatare in Romania au un grad avansat de epuizare

Romania se afla in fata unui moment important. In 2014 vor fi luate decizii privind modificarea sistemului fiscal sau implementarea unuia nou pentru impozitarea productiei de hidrocarburi. Acestea vor genera efecte pe termen mediu si lung asupra intregii economii

Un sistem fiscal potrivit pentru acest sector ar trebui sa asigure un echilibru intre prioritatile guvernelor si cele ale investitorilor privati, satisfacand totodata si asteptarile societatii civile (o situatie „win-win-win“ pentru toate partile implicate). Alegerea unui regim de impozitare a sectorului de petrol si gaze adecvat pentru Romania trebuie sa plece de la analiza sistemelor utilizate pe plan mondial si a conditiilor specifice ale acestui sector in tara noastra.

In acest sens, pe baza datelor din 2012, tara noastra este un jucator de talie medie in Europa, inregistrand o productie de petrol si gaze naturale de cinci ori mai mica decat Olanda si Marea Britanie, si de treisprezece ori mai mica decat Norvegia.

Productia de hidrocarburi din Romania a cunoscut o scadere constanta in ultimii 20 de ani, cu o rata de declin natural de aproximativ 10% anual. Stoparea acestui declin si mentinerea productiei necesita investitii substantiale si continue pe doua paliere: descoperirea si exploatarea de noi zacaminte, ceea ce presupune investitii de capital mari in primele faze ale proiectelor, in paralel cu investitii in zacamintele deja existente pentru a creste gradul de recuperare, un proces costisitor si complex din punct de vedere tehnic.

Rezerve aproape epuizate

Zacamintele de petrol si gaze aflate in exploatare in Romania au un grad avansat de epuizare (circa 87%) si sunt extrem de fragmentate (circa 400 de zacaminte si 13.000 de sonde), cu o productie foarte mica pe sonda si costuri ridicate de operare pe barilul de hidrocarburi extrase. Mai mult, calitatea scazuta a hidrocarburilor extrase necesita tratare suplimentara, ceea ce duce la o valoare de piata mai mica a resurselor. Companiile din Romania care activeaza in acest sector se mai confrunta cu o serie de dificultati de ordin economic si logistic, dar si cu costuri mai mari de finantare a proiectelor, o oferta scazuta de instalatii de foraj pe piata locala si lipsa infrastructurii de transport. Exploatarea hidrocarburilor din perimetrele marine de mare adancime din Marea Neagra prezinta de asemenea provocari de ordin tehnic, deoarece informatiile geologice cu privire la topografia fundului marii sunt limitate, apele de adancime din Marea Neagra prezinta o toxicitate ridicata, nemaiintalnita in alta zona de pe glob, cu un risc ridicat de coroziune a echipamentelor, ducand la cresterea riscului investitional.

Prin urmare, Romania nu se afla intr-o pozitie privilegiata, riscurile tehnice si geologice ale zacamintelor romanesti fiind mari si in crestere, costurile de operare ridicate, iar necesarul de investitii ridicat.

Mai mult, putem spune ca tara noastra se afla intr-o situatie extrema, tinand cont ca rezervele conventionale sunt aproape epuizate, iar cele neconventionale sau zacamintele de mare adancime din Marea Neagra, asa-numitele resurse „de frontiera“, necesita investitii foarte mari si tehnologie avansata, de care dispun numai cateva companii la nivel mondial.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente