Doljul risca sa piarda un proiect pentru gestionarea deseurilor de 48 milioane de euro. Afla aici de ce!

0
417
WWF: Zeci de mii de locuri de munca in sectorul ecologic al economiei pana in 2020
Groapa ecologica de la Mofleni este singura conforma UE din judet

Autoritatile au timp pana la 1 septembrie sa depuna proiectul aferent planului de gestionare a deseurilor din judet. Societatea care gestioneaza activitatea de colectare a gunoiului din judet ar trebui privatizata dupa cinci ani.

Judetul este la un pas sa piarda un proiect de 48 milioane de euro finantat din bani europeni din cauza neintelegerilor intre municipalitate si Consiliul Judetean. Documentul ar trebui sa ofere solutii de gestionare a gunoiului pentru fiecare dintre cele 111 localitati ale judetului, printre care si Craiova. Prefectul Nicolae Giugea sustine ca primaria si-a facut treaba, iar mingea este acum in terenul administratiei judetene. „Primaria are o atitudine fireasca si corecta si si-a facut cu varf si indesat treaba. Din partea Consiliului Judetean nu exista vointa de finalizare“, a spus ieri Giugea, care a precizat ca, in cadrul unei intalniri cu ministrul Mediului, Laszlo Borbely, acesta i-ar fi „urecheat“ pe reprezentantii Consiliului Judetean. Prefectul sustine ca primaria si CJ Dolj nu se inteleg asupra tarifului de colectare si depozitare a gunoiului si nici asupra managementului societatii care ar urma sa gestioneze intreaga activitate din judet. „Consiliul Judetean vrea un pret mai mare din cauza costurilor cu transportul, si o societate care sa se privatizeze dupa cinci ani“, a adaugat prefectul.

Proiectul sta intr-o licitatie

Seful executivului doljean spune ca problema pleaca de la o chestiune tehnica pentru care primaria sau ministerul ar trebui sa gaseasca solutie. „Salubritatea s-a transformat in societate comerciala pentru a impiedica disponibilizarile, iar primaria i-a dat delegare de gestiune pe 49 de ani. In primul rand, Uniunea Europeana nu finanteaza societatile comerciale, iar ministrul Borbely ne-a spus ca trebuie sa revenim la o delegare de gestiune pe patru-cinci ani, astfel incat apoi sa se organizeze licitatie in cadrul Asociatiei de Dezvoltare Intracomunitara”,a spus Prioteasa, precizand ca firma de consultanta a dat asigurari ca proiectul va fi gata pana in 15 august. Planul de gestionare a deseurilor prevede amplasarea in judet a cinci statii de sortare a gunoiului, care ar trebui sa preia deseurile din judet si Craiova. Acestea vor fi ulterior transportate la groapa de gunoi de la Mofleni, singura conforma din judet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.