Ministerul Mediului, pus la zid

Ministerul Mediului, pus la zid

Retrocedarile au dus la injumatatirea fondului forestier national, 3,3 milioane de hectare intrand in posesia a 830 de mii de proprietari privati.

Segmentarea semnificativa a padurilor reprezinta o provocare pentru gestionarea durabila a intregului fond silvic. Aceasta este doar una dintre concluziile trase de Banca Mondiala dupa ce a analizat Ministerul Mediului si Padurilor.

Caracteristica generala: sub media europena

Fondul forestier reprezinta aproximativ 29% din suprafata Romaniei, spre deosebire de media UE care este de 42%.
Strategia nationala de dezvoltare a padurilor, realizata acum 10 ani, este in continuare relevanta, insa are si o serie de deficiente. In primul rand, nu este sprijinita din punct de vedere economic, actiunile propuse fiind inutile. De asemenea, nu exista niciun mod de raportare a  progreselor si nici indicatori de realizare. In acest caz, Banca Mondiala recomanda Ministerului Mediului sa elaboreze cat mai curand o noua strategie nationala de dezvoltare a padurilor care sa traseze obiective realiste si care sa defineasca foarte clar responsabilitatile pentru monitorizarea progreselor. Noua strategie trebuie sa faca referire si la domenii care  lipesc in actuala strategie, precum silvicultura si schimbarile climatice.
Totodata, pentru perioada 2014-2020, ar trebui alocate fonduri catre formarea noilor proprietari de paduri si oferirea unui sprijin consultativ in gestionarea forestiera intr-o maniera durabila.

In ceea ce priveste activitatea Romsilva, Banca Mondiala considera ca are nevoie de o schimbare radicala. Ar trebui sa functioneze ca o entitate independenta, libera de influenta politica si in conformitate cu principiile bunei guvernari si cele de bune practici, asa cum sunt practicate si in alte  societati asemanatoare din Europa. Totodata, institutia ar trebui sa realizeze un plan strategic pe termen lung, care ar putea oferi o directie de dezvoltare si pentru stabilirea prioritatilor.

O alta recomandare facuta de Banca Mondiala este ca dupa terminarea Inventarului Forestier National, necesar Romaniei pentru realizarea cerintei europene de raportare a starii nationale forestiere, Ministerul Mediului sa acorde finantare pentru continuare lui in 2011 si 2012. Ultimul inventar a fost facut in 1968.

Natura 2000, un program intarziat

Punerea in aplicare a Retelei Natura 2000 a inceput cu intarziere in Romania, fapt care a lasat un timp scurt pentru consultare publica, pentru cresterea gradului de constientizare, denumirea siturilor si analizarea acestora. Acest lucru a dus la o tendinta generala de restrictionare a activitatilor chiar si in cazul in care acestea nu au impact asupra speciilor si habitatelor care au nevoie de protectie. Astfel, s-au creat noi tensiuni intre autoritati, proprietari de paduri si administratori.

Chiar daca 18% din teritoriul tarii este inclus in reteaua Natura 2000, mai mult de jumatate reprezentand zonele forestiere, lipsesc planurile de management.  De altfel, planul de management forestier este dezvoltat independent de prioritatile specifice Natura 2000, desi ele nu se exclud reciproc. Din 382 de situri Natura 2000, doar unul are un  plan de gestionare finalizat si aprobat.

Birocratia blocheaza fondurile

Pe langa analizarea sectorului forestier, Banca Mondiala a mai semnalat o serie de probleme. Jumatate din populatie are acces la apa potabila si canalizare, in comparatie cu peste 70% cat este media europeana, iar poluarea ajunge la norme mult mai mari fata de media pe UE. Nitratii si deseurile periculoase afecteaza peste o treime dintre zonele agricole, afectand in mod direct calitatea vietii.
Totodata, fondurile europene, care ar putea reprezenta o sursa majora de investitii, sunt prea putin utilizate din cauza slabei administrari. Lipsa personalului calificat, procedurile greoaie, reglementarile neclare, lipsa de coordonare intre agentiile implicate si influenta politica contribuie la situatia critica din domeniu.

In ceea ce priveste atragerea acestor fonduri, nivelul de contractare la POS Mediu a ajuns la 44% in patru ani, platile reprezentand insa putin peste 7% din cele 5,2  miliarde de euro alocate Romaniei pentru mediu.

Acest material face parte din colectia de resurse a primei comunitati de practica pentru dezvoltare durabila din Romania. Comunitatedurabila.ro isi propune sa ofere celor interesati un instrument colaborativ de invatare pentru dezvoltare durabila si reuneste in acest sens experti si manageri de proiecte din domenii diverse, cu totii motivati sa dezvolte profilul durabil al proiectelor pe care le conduc.

Comunitatea este un rezultat al proiectului „Parteneriat pentru dezvoltare durabila” co-finantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 ”Investeste in oameni!” initiat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu ActiveWatch si implementat cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *