Doua parcuri fotovoltaice din Brasov – printre primele cinci din tara in 2013

Doua parcuri fotovoltaice din Brasov – printre primele cinci din tara in 2013
Doua parcuri fotovoltaice din Brasov – printre primele cinci din tara in 2013

Parcurile fotovoltaice Ucea 1 si Ucea 2 din judetul Brasov se situeaza intre primele cinci parcuri solare din tara montate in 2013 dupa puterea instalata. Parcul Ucea 1 are o putere bruta instalata de 29,5 MW si este al treilea din tara din acest punct de vedere, in timp ce Parcul Ucea 2, cu o putere de 19,5 MW, este pe locul cinci. Ambele parcuri au necesitat investitii de peste 85 de milioane de euro.

Cele doua parcuri urmeaza sa fie completate de altele doua, intregul proiect al companiei Freen Vision Seven urmand sa aiba o capacitate de 82 MW. Pachetul majoritar de actiuni este detinut de firma elvetiana H1 Ventures Swiss Holding, controlata, la randul sau, de furnizorul chinez de panouri fotovoltaice Hareon. Investitia totala in cei 82 MW depaseste 100 milioane de euro, din care 83 milioane de euro sunt imprumutati de catre Hareon de la China Development Bank, prin doua credite. Hareon crediteaza cu cei 83 milioane de euro firma H1 Ventures Swiss Holding, care, la randul sau, imprumuta firma Green Vision Seven.

Statul sprijina productia de energie verde prin sistemul certificatelor vezi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea. Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Guvernul a hotarat insa, in luna iunie, sa reduca sprijinul acordat prin sistemul de certificate verzi pentru productia de energie din surse regenerabile. Decizia a fost criticata de companii si de asociatiile producatorilor de energie verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *