In Timis incep prospectiunile dupa petrol. SC Prospectiuni SA incepe sa caute pe cuprinsul judetului locuri unde s-ar putea gasi astfel de resurse. Nimeni nu s-a gandit insa ce se va intampla in zona Sag-Parta, acolo unde inca mai „mocneste” fosta groapa de gunoi a Timisoarei. Pana acum… pentru ca la aceasta problema s-a gandit inginerul Dumitru Muscoi, din Timisoara.
Prospectiunile se fac in Dudestii Noi, Becicherecu Mic, Carpinis, Checea, Sacalaz, Cenei, Uivar, Giulvaz, Sanmihaiu Roman, Parta, Giroc, Sag, Sanandrei, Padureni, Peciu Nou si Jebel. Prospectiunile in Timis se fac pentru compania ADX Energy, care a concesionat de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale perimetrul de exploatare in cauza. Reprezentantii companiei au dat asigurari ca in acest caz nu este vorba de explorari pentru gaze de sist, dar au anuntat ca se vor folosi explozibili pentru sondarea terenurilor respective. Explozibili care duc la miscari de pamant. Nu de mare amploare, dar tot miscari…
„Sursa de levigat va fi groapa de gunoi de la Parta-Sag”
Cum se fac prospectiunile? Pe un aliniament de 300 de metri se traseaza linii cu distanta de 300 de metri intre ele, din 50 in 50 de metri se creeaza unde de soc, cu aparate speciale. Undele se propaga pe verticala, se intorc, iar in functie de prelucrarea datelor se constata ce rezerve de hidrocarburi sunt in zona. Undele cu care se fac prospectiunile nu se simt, au explicat cei de la firma care le realizeaza, va fi ca si cum un tir de 20 de tone va trece peste un calmator de viteza… Si totusi… Muscoi nu e linistit deloc. „Terenul de pe raza comunelor Sag si Parta va fremata asadar, in cursul operatiunii de achizitii de date geologice fara evaluarea acestor prospectiuni seismice printr-un studiu de impact. Procedand in acest mod riscant, administratia va avea de gestionat o masiva poluare cu levigat a apelor freatice din vecinatatea Timisoarei. Sursa de levigat va fi groapa de gunoi de la Parta-Sag, care, amplasata pe trei falii seismice, fara geomembrana la baza gropii, solicitata de undele seismice generate de explozii, va permite levigatului acumulat in ani de zile sa se scurga in panza de apa freatica”, spune inginerul Dumitru Muscoi.
„Pentru zona Banatului vor veni vremuri foarte grele”
Muscoi se refera si la Giroc. „Prospectiunile seismice din comuna Giroc sunt extrem de periculoase deoarece undele create prin detonari pot dizloca peretii incintei subterane ce gazduieste rezervele de apa potabila naturala de la Urseni”, spune Muscoi. De asemenea, acesta spune ca daca se vor obtine toate aprobarile pentru exploatare, „pentru zona Banatului vor veni vremuri foarte grele”. De altfel, inginerul timisorean impreuna cu cetateni din zona Buzias au dat viata unui memoriu prin care aniticipeaza cateva situatii limita ce pot aparea: „distrugerea statiunii balneoclimaterice Buzias, conflicte diplomatice cu tarile vecine, cand torente subterane generate de lichidul de fracturare vor invada rezervele lor de apa” si altele.