Echipamentele electrice nefunctionale dauneaza grav mediului si sanatatii

Echipamentele electrice nefunctionale dauneaza grav mediului si sanatatii
„Mami, nu arunca telefonul asta stricat la gunoi. Il pot duce eu la scoala sa il reciclez. Voi la serviciu nu reciclati?” Cum reactionezi? Arunci telefonul la gunoi si ii spui copilului ca ce invata la scoala sunt doar prostii, ii spui ca un telefon nu se pune, ca altii trebuie sa se ocupe de reciclare sau ii dai dreptate si incepeti sa strangeti de prin casa telefoane vechi, incarcatoare, baterii si asa mai departe?

Daca am sti ca fiecare echipament electric si electronic din viata noastra este format dintr-o combinatie de componente care contin diferite substante, unele periculoase am mai arunca telefonul la gunoi? Daca ne-ar spune cineva ca in componeta unui telefon mobil intra: plastic de tipul ABS -PC 29%, plastic siliconat 10%, plastic cu continut BFRs 1%, ceramice 16%, cupru 15%, alte tipuri de plastic 17%, aliaje 3%, Nichel 1%, Zinc 1%, Cadmiu, Argint 1%, plumb, aur, paladiu, mangan, sub 1% , am mai arunca telefonul stricat oriunde?

Deseurile de echipamente electrice si electronice nu sunt biodegradabile. Pentru descompunerea plasticului provenit de la aceste echipamente in mediul inconjurator este nevoie de peste 500 de ani. Daca ar fi incinerate, deseurile de echipamente electrice si electronice ar elibera anual o cantitate de 36 tone de mercur si 16 tone de cadmiu.

Deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) reprezinta acele echipamente electrice si electronice pe care utilizatorul le arunca, are intentia sau obligatia de a le arunca. Aici se incadreaza si toate componentele, subansamblele si produsele consumabile, parte integranta a echipamentului.

„Detinatorul le arunca, are intentia sau obligatia de a le arunca”. Aici intra in scena informatia, disponibilitatea sau moda. Sunt multi cei care nu stiu ca obiectele electrice si electronice iesite din uz, pe care le pastreaza in casa, nu sunt tocmai o comoara. Exista si oameni care stiu ce pericole exista daca DEE-urile nu sunt depozitate si reciclate, dar nu prea le pasa nici de sanatatea lor si nici de mediul inconjurator. In ultima categorie cred ca se incadreaza majoritatea: e la moda sa fii verde. Este la moda sa spui ca tu, ai tai, scoala, compania la care lucrezi colecteaza selectiv si recicleaza deseurile. Este si asta un lucru bun, poate asa vom ajunge sa intelegem ca actiunile noastre nu sunt doar un trend, ci o necesitate.

Companiile sunt cele care se intrec astazi in a colecta tot feluri de deseuri. Tinand cont de numarul mare de angajati, deseurile electrice si elecronice ajung la cantitati insemnate. Dar ce se intampla cu ele?

„Romtelecom a incheiat contracte cu diverse firme autorizate pentru colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, printre care si Asociatia Ecotic pentru predarea gratuita a acestora. In plus, o parte dintre magazinele Romtelecom au fost dotate cu containere Ecotic destinate colectarii selective a deseurilor electrice si electronice”, a declarat Cristina Popescu, director de relatii publice.

„Compania Danone incearca prin proiectele sale interne si externe sa aduca in prim plan, atat pentru angajati cat si pentru colaboratori, protejarea mediului inconjurator. In ceea ce priveste reciclarea aparaturii electronice ce nu mai poate fi folosita in cadrul companiei, actiunile noastre implica doua parteneriate cu doua asociatii non-profit. Pentru aparatura electronica ce tine de calculatoare si componentele acestora, avem o colaborare stransa cu o asociatie neguvernamentala – Ateliere fara Frontiere. Numai in anul 2010, Danone a oferit aproximativ 30 de calculatoare casate spre a fi utilizate de catre Ateliere fara Frontiere. In ceea ce priveste celelalte electronice ce pot fi reciclate, colaboram cu Recolamp si, cu ajutorul si la initiativa acestei asociatii, au fost amplasate in toate punctele de lucru Danone (birouri, fabrica, depozit) centre de colectare a aparaturii care ulterior urmeaza sa fie reciclate”, afirma Dr. Bogdan Ioachim, Director comunicare, nutritie si stiinta-Danone Romania.

Acestea sunt doar doua exemple, numarul companiilorsi institutiilor care colecteaza selectiv astfel de deseuri fiind mult mai mare.

Revenind la ce ascundem prin gospodarii, aproape 40% dintre romanii din mediul urban detin in gospodariile proprii echipamente electrice si electronice nefunctionale, motivele principale fiind intentia de a le repara (33,6%) sau faptul ca nu stiu ce ar putea face cu acestea dupa scoaterea din uz (41%), arata rezultatele unui studiu realizat de organizatia ECOTIC si compania de cercetare de piata Daedalus Millward Brown.

Cei mai multi dintre participanti la sondaj detin echipamente nefunctionale, in special pentru ca nu stiu cum ar putea fi predate intr-un mod corespunzator. Peste 50% dintre cei implicati in sondaj ar renunta la echipamentele nefunctionale daca ar primi o reducere de pret la cumpararea unui produs nou sau in cazul preluarii acestora, direct din gospodarie, de catre organizatiile specializate in colectare.

Pana vom ajunde sa fim constienti ca a recicla inseamna a evolua, e important sa stim ca laptop-ul vechi si imptimanta stricata se pot recicla si transforma in obiecte noi, perfect functionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *