Chimistii din tarile Europei occidentale au testat deja peste 1000 de produse alimentare suspectate ca ar putea contine o substanta cancerigena, prezenta mai ales in preparatele fainoase.
In 2002, doi cercetatori suedezi din orasul Uppsala au inceput sa testeze – prin sondaj – 100 de produse alimentare de toate tipurile si au constatat ca, in special in cele fabricate prin coacere, prajire sau fierbere in grasime la temperaturi ridicate, exista o concentratie mare de acrylamida, substanta toxica care se formeaza in interiorul alimentelor, in timpul fabricarii sau prepararii acestora. Ultimele studii arata ca acrylamida incepe sa se produca la circa 120gr. C, iar concentratia creste odata cu temperatura.
Reactia mass-media a fost complet diferita. Astfel, cunoscuta revista „Stern” a solicitat testarea unor alimente prezente in rafturile supermarketurilor. Rezultatele au fost urmatoarele: din cele 14 produse verificate, 12 contineau acrylamida, iar in 6 dintre acestea concentratia era de 300-550 micrograme/kg, peste valorile normale. Dar ingrijorarea s-a extins si asupra altor tari. Astfel, postul francez de televiziune Tv5 a transmis un reportaj in care un numar impresionant de mame, speriate de concentratia ridicata de acrylamida din fulgii de cereale si chiar din hrana speciala pentru bebelusi, cereau guvernului sa intervina si sa opreasca importul sau fabricarea acestor produse ce pun in pericol sanatatea copiilor.
Printre cele mai importante sfaturi merita amintite:
1. Reducerea temperaturii din cuptor
2. Atentie sporita la culoarea aurie, regula de baza pentru alimentele coapte sau prajite fiind urmatoarea: cu cat culoarea e mai inchisa, cu atat e mai mare concentratia de acrylamida.
3. Evitarea grasimilor prin folosirea untului pentru prajit sau inlocuirea cu margarina. Cel mai sanatos ulei (in ceea ce priveste producerea acrylamidei) este cel de floarea-soarelui.
4, Paine si cozonac, in loc de chifle si fursecuri, datorita continutului scazut de acrylamida.
5. Tapetarea tavei cu hartie de copt, in locul ungerii obisnuite. In felul acesta, cozonacii sau prajiturile nu se infierbanta asa de tare in partea de jos, iar cantitatea de acrylamida este mai redusa.
Sursa: formula-as