Ecologistii avertizeaza ca lumea ramane fara apa

O populatie in crestere, schimbarea dietelor si extinderea „amprentei de apa” a omului ar putea aduce sfarsitul apei ieftine.
apa
Avertizarea face parte dintr-un raport anual al Pacific Institute din California, iar ecologiistii cred deja ca lumea se apropie de „varful” apei ecologice, la fel precum s-a ajuns la limita de petrol – limita naturala a ceea ce era considerat candva infinit.

Lumea este in pericol de a ramane fara apa, potrivit lui Peter Gleick, presedinte al Pacific Institute si unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in resurse globale de apa potabila.

Oamenii, prin agricultura, industrie si altele folosesc circa jumatate din resursele regenerabile si accesibile de apa dulce. Dar si la acest nivel, miliarde de oameni traiesc fara cele mai elementare servicii de apa, aprecia Gleick . Expertii avertizeaza ca una din modalitatile de combatere a crizei este constientizarea publiculu de „continutul” de apa al obiectelor zilnice.

Astfel, un pahar cu suc de portocale necesita 850 de litri pentru a fi produs, in vreme ce producerea unui kilogram de microcipuri cere 16.000 de litri. Un hamburger necesita circa 2400 de litri de apa.

Desi apa revine in sistem in diferite forme, nu ajunge obligaotiru intr-o locatie sau de o calitate ce poate fi refolosita eficient. Grupul isi manifesta ingrijorarea ca apa va ajunge cauza unor violente sau chiar razboiaie. De altfel, un studiu publicat in publicatia Academiei de Stiinte a SUA ce a anlizat 8000 de razboiae pe parcursul a 500 de ani arata ca lipsa apei a fost un catalizator mai mare decat se banuia.

Una din probleme este folosirea ineficienta si in exces a apei in industrie si agricultura. Calculele ONU arata ca o treime din populatia lumii sufera din cauza lipsei de apa: pana in 2020, consumul este de asteptat sa creasca cu 40%, iar pana in 2025, doi din trei oameni vor trai in conditii de „stres” privind apa.

Sursa: Antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *