Ecoumanistii vor distribuirea corecta a resurselor naturale

Organizatia Gaia Mater, unul dintre pionierii protectiei mediului, promoveaza solidaritatea si militeaza pentru drepturile oamenilor, ca parti ale naturii .

Cunoscuta pentru actiunile umanitare din toata lumea, Gaia Mater (in traducere „Mama Pamant”) e o retea internationala de ecologisti care are programe umanitare in intreaga lume si promoveaza activitati in beneficiul oamenilor care sufera din cauza climei, prin sustinerea voluntariatului si dezvoltarea retelelor de in-traju-torare. Constienti ca resursele naturale sunt gresit distribuite, voluntarii Gaia Mater vor sa contribuie la o folosire rationala a lor.

Organizatia a fost infiin-tata in 1979 si e una dintre putinele care promoveaza ecoumanismul in tari africane precum Congo, Somalia sau Rwanda. Gaia Mater urmareste cu prioritate indeplinirea obiectivelor Acordului de la Belgrad (1975) si a Acordului pentru Pamant (UNESCO 2000) privind educatia si protectia echilibrului mediului natural. „Plagiatorii lui Nostradamus previzioneaza catastrofe uriase pe termen scurt cu care se va confrunta umanitatea din cauza incalzirii globale si pe fondul unei activitati industriale mai mari.

Ei vorbesc despre generarea mai multor gaze cu efect de sera. Dar, dupa cercetarile facute de noi, am constatat ca toate acestea sunt numai minciuni si manipulari”, afirma Marc Carl, presedintele Gaia Mater. El mai spune ca accidentele climatice au aparut si in alte secole si vor aparea in fiecare epoca, temperaturile vor varia, dar toate acestea sunt normale. „Cantitatea totala de energie folosita de omenire pe Pamant e de opt ori mai mica decat cantitatea de energie primita de la Soare. Oamenii pot produce mult mai mult cu conditia sa nu polueze astfel incat sa puna sanatatea celorlalti in pericol”, ne asigura Marc Carl, care citeaza multe studii in favoarea parerilor sale.

Incalzirea globala nu descrie corect fenomenele

Membrii Gaia Mater sustin ca „incalzirea globala” e un concept impropriu pentru a descrie acest fenomen global, deoarece incalzirea actuala e la un nivel scazut si se inscrie in limitele istorice ale fluctuatiilor de temperatura. Ei spun ca toate aceste „alarme” privind incalzirea globala au surse euro-americane, interesate sa faca profit de pe urma oamenilor creduli. Membrii organizatiei, constienti ca multi oameni au de suferit din cauza capriciilor vremii, au deschis filiale in toate zonele defavorizate. Multe dintre programele lor sunt facute pentru populatiile africane sau cele din tarile asiatice aflate in saracie din lipsa de resurse.

Apa potabila, produsa din apa marii

Programul Aquaris e unul dintre cele mai importante proiecte pentru distributia corecta a apei. Prin Aquaris, Gaia Mater propune furnizarea apei potabile la un pret scazut, atat in tarile dezvoltate, cat si in tarile mai putin dezvoltate, care au nevoie de apa. Pentru a garanta cea mai buna calitate a apei, ecoumanistii spun ca solutia cea mai eficienta ar fi desalinizarea apei marii, pe care sa o filtreze si sa o distileze.

„Acest tip de apa poate fi apoi mineralizata, astfel incat sa capete un gust placut. Daca o imbogatim cu oligo-elementele necesare pentru sanatatea consumatorilor, va fi perfecta”, arata Marc Carl. El spune ca fiecare centru de apa potabila ar putea respecta codul ecologic, conform caruia energia cu care se produce apa provine din surse regenerabile, care au un slab impact asupra mediului. De asemenea, transportul trebuie sa polueze cat mai putin, iar PET-urile in care e imbuteliata apa trebuie neaparat reciclate si readuse in circuitul de productie si distributie. „Pentru a produce o apa de calitate superioara, apa e imbuteliata in sticle de 1-2 litri, iar fiecare bax de apa contine sase sticle”, spune Marc Carl.

Muncitorii locali pot aduna materialele reciclabile

Un alt proiect ecologic al organizatiei poarta numele Solid-R. Acesta isi propune ca materialele de constructie reciclabile sa fie stranse de catre firmele locale si sa fie refolosite, pe cat posibil, la fundatia drumurilor.
Aceste firme vor avea ca angajati localnicii care nu au serviciu, oamenii cu dizabilitati si, in general, persoanele excluse de societate.

Inainte de angajare, fiecare persoana urmeaza un training cu specialistii de mediu, care ii invata cum trebuie sa recicleze fara sa dauneze mediului. In locurile unde se desfasoara astfel de activitati, Gaia Mater se asociaza cu autoritatile locale pe care le invata gratuit cum sa creeze firmele si sa foloseasca cele mai bune practici in reciclare. Prin proiectul Solaris, Gaia Mater incearca sa produca energie prin sisteme hidraulice, panouri solare si eoliene, in locurile cu lacuri, vant sau mult soare din tarile africane.

„Vrem sa reabilitam cultivarea solului oriunde e posibil si sa recuperam desertul pentru orice tip de activitate umana care se poate desfasura acolo”, arata Marc Carl. In domeniul construc-tiilor, Gaia Mater a infiintat programul Recobat, prin care isi propune sa distribuie resursele umane echitabil si in acelasi timp sa protejeze mediul. Unul dintre scopurile programului este sa creeze la nivel local joburi. Profitul obtinut dupa construirea cladirilor va fi impartit intre lucratori si investitori.

Masinile vechi, reconditionate gratuit

In prezent, reprezentantii Gaia Mater desfasoara un program prin care reconditioneaza masinile vechi si le dau unor asociatii caritabile. Denumit Carea, proiectul se desfasoara in colaborare cu firme specializate, iar persoanele implicate in program sunt fosti someri care urmeaza mai intai traininguri tehnice.

Dupa ce sunt instruiti, beneficiarii sunt incurajati sa creeze singuri firme locale prin care sa recicleze masinile vechi si poluante, transformandu-le. Programul Energy incura-jeaza producerea si distribuirea energiei electrice la nivel local. Membrii Gaia Mater incurajeaza localnicii din diverse parti ale lumii sa produca energie „verde”, prin respectarea normelor internationale de mediu. Prin producerea energiei cat mai aproape de locul unde se consuma, costurile sunt foarte mici, spun reprezentantii organizatiei.

In cazul in care e nevoie, sistemul local de producere a energiei electrice poate fi legat la o retea mai mare. Gaia Mater le da localnicilor suportul tehnic pentru a folosi cele mai bune metode capabile sa aiba un impact cat mai scazut asupra mediului. De curand, Gaia Mater a creat si serviciul Vigi-pol, prin care voluntarii se autosesizeaza in cazul unui dezastru ecologic. Ei anunta autoritatile locale si chiar dau in judecata vinovatii in cazul in care operatiunile de ecologizare treneaza.

Fiecare dintre voluntari poate sesiza autoritatile in cazul in care vede un foc ce irita ochii sau polueaza aerul, daca gaseste gunoaie aruncate in locuri nepermise, daca afla de substante nocive aruncate in apa sau constata cazuri de poluare industriala. Din 2007, reprezentantii Gaia Mater au fost invitati sa faca parte din Organizatia Natiunilor Unite si sa participe la luarea deciziilor umanitare si de mediu.

Programele Gaia Mater, in discursurile politicienilor

Cea mai buna organizatie Gaia Mater se afla in Franta, tara de origine a fundatiei. In timpul mandatului lui Jacques Chirac, Gaia Mater a reprezentat guvernul francez in toate actiunile pe care le-a intreprins. Dar mai sunt filiale puternice, sustinute de autoritati, si in Spania, Marea Britanie sau Maroc. Organizatia din Franta poate fi considerata cea mai de succes, deoarece multe dintre partidele politice franceze au preluat programele fundatiei si le-au adoptat ca platforme politice. Multi dintre politicienii francezi au acum discursuri ecoumaniste.

In 2002, partidul lui Jacques Chirac a infiintat un departament denumit „Ecologie Bleue”, care colabora strans cu autoritatile internationale. In 2005, discursul ecoumanist a fost preluat si de alte partide mai mici, precum Generation Ecologie. Dar, pentru ca politicienii nu faceau decat sa emita mesaje alarmiste cu privire la incalzirea globala, reprezentantii Gaia Mater au refuzat sa mai colaboreze cu acestia.

In urma unor dezbateri aprinse, in 2005, reprezentantii Gaia Mater au reusit sa introduca in Constitutie un capitol pentru mediu. Voluntarii de la Gaia Mater sustin ca orice forma de colaborare cu politicienii de care depind deciziile pentru mediu si oameni e un pas inainte.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *