Edilii locali mizeaza pe reabilitarea termica a blocurilor pentru a recastiga electoratul

0
354
Edilii locali mizează pe reabilitarea termică a blocurilor pentru a recastiga electoratul
Edilii locali mizeaza pe reabilitarea termica a blocurilor pentru a recastiga electoratul

Daca in 2008 primarii de sector incercau sa-si convinga electoratul sa-i realeaga cu asfaltari si borduri puse pe ultima suta de metri, parcari rezidentiale sau amenajarea de mici parcuri in spatele blocurilor, anul acesta edilii locali mizeaza pe reabilitarea termica a blocurilor. O tema buna de campanie in conditiile in care factura la energie termica a scos foarte multi bani din buzunarele bucurestenilor in aceasta iarna, iar prin anvelopare se promite reducerea cu cel putin 30% a acesteia. In plus, costurile lucrarilor pentru reabilitare sunt suportate de primarii.

Astfel, in 2012, in cinci din cele sase sectoare ale Capitalei, ar trebui reabilitate termic 1.068 de blocuri (sectorul 1- 200, sectorul 2 – 247, sectorul 4 – 95, sectorul 5 – 253, sectorul 6 – 273). Cel putin asa arata planurile primariilor de sector. In ultimii patru ani, la nivelul Capitalei, au fost reabilitate putin peste 800 de imobile (sectorul 1- 342, sectorul 2 – 265, sectorul 3 – 37, sectorul 4 – 15, sectorul 5 – 125, sectorul 6 – 29).

Singura primarie unde planurile privind reabilitarea termica sunt o necunoscuta este cea a sectorului 3, care desi a decis sa preia integral cheltuielile aferente reabilitarii termice la inceputul acestui an, nu a oferit informatii privind numarul imobilelor pe care intentioneaza sa le anvelopeze in 2012. Pana in prezent, primaria condusa de Liviu Negoita a reabilitat 37 de imobile.

In anul electoral 2012, in sectorul 1 al Capitalei, vor fi reabilitate in jur de 200 de imobile, la fel ca si anul trecut, potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Alexandru Ichim. Costurile sunt suportate integral de primarie.

In sectorul lui Andrei Chiliman, in perioada 2009-2010 au fost reabilitate 137 de imobile, potrivit datelor de pe site-ul primariei. Anul trecut, 205 blocuri au intrat in acest program, iar lucrarile au fost finalizate. Astfel, numarul total al blocurilor reabilitate din sectorul 1 a ajuns 342. „Lucrurile au inceput sa mearga mai bine de cand primaria a renuntat la banii de la Ministerul Dezvoltarii”, a mai spus Ichim. Astfel, prin creditul obtinut de la Banca Europeana de Investitii, in valoare de 125 de milioane de euro, programul va fi sustinut pana in 2013 inclusiv.

Primaria sectorului 2 are cele mai indraznete planuri in ceea ce priveste reabilitarea termica in 2012. Dupa ce in patru ani primaria a reusit sa anvelopeze 265 de blocuri, anul acesta planul de actiune vizeaza 845 de imobile. „La 247 de blocuri lucrarile vor incepe in mai-iunie, iar pentru alte 598 am depus documentatia si speram ca lucrarile sa inceapa tot anul acesta”, a declarat Anatol Albu, purtator de cuvant al primariei. Finantarea lucrarilor se imparte intre bugetul local si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a promis ca anul acesta va reabilita 95 de blocuri, pentru care au fost alocate 175 de milioane de lei. Este vorba, de fapt, de un program pe trei ani (2012-2015) care vizeaza reabilitarea a 320 de blocuri din sector, bugetul total fiind de 568 de milioane de lei. Costurile lucrarilor sunt suportate integral pe primarie. Pana in prezent, au fost reabilitate 15 blocuri.

In sectorul 5 al Capitalei, doar 125 de imobile au fost reabilitate pana in prezent. Marian Vanghelie are insa planuri mari pentru 2012: pana la finalul anului vor fi finalizate lucrarile la alte 253 de imobile. „La unele dintre ele lucrarile au inceput inca din 15 martie”, a declarat un reprezentat al primariei, care a precizat ca finantarea se face exclusiv din bugetul local.

Planuri mari privind reabilitarea termica are si primaria sectorului 6, care promite ca in 2012 vor fi reabilitate 273 de imobile. Bugetul alocat pentru aceste lucrari este de 300 de milioane de lei, bani proveniti din bugetul local si imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii. Asta dupa ce, in ultimii ani, au fost reabilitate doar 29 de blocuri.

La mijlocul lunii noiembrie 2011, a fost demarata reabilitarea termica a unui nou lot de 115 blocuri din sectorul 6. Pe perioada de iarna, au fost terminate lucrarile la toate subsolurile, iar de cateva zile se lucreaza la exterioare, potrivit reprezentantilor primariei, care au precizat ca, in sedinta din aceasta luna a Consiliului Local, va fi depusa, spre aprobare, documentatia tehnica pentru inca 56 de blocuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.