Efectele favorabile ale gazului carbonic

Gazul carbonic (CO2) este foarte important in jocul fabricarii aspirinei sau a unor materii plastice.De asemenea, el este o materie prima de care aplicatiile industriale se vor folosi mult in anii urmatori.
gaz carbonic
Acest dezastru ar putea fi numit, cu usurinta, „un rau necesar”, deoarece emisiunile sale masive, generate de arderea energiilor fosile(carbon, petrol) ar putea ameninta la timp stabilitatea climatului mondial. „Daca gazul carbonic este un dusman, el este un bun dusman”. De fapt, acest compus inflamabil, netoxic (exceptie face cand este inhalata o concentratie puternica) nu este scump, are proprietati foarte interesante care au facut din gazul carbonic o materie prima de calitate pentru un mare numar de aplicatii industriale, mai ales in chimie si in farmacie. In prezent, pe scara mondiala, 115 milioane de tone de CO2 generate de centralele termice, de fabricile de ciment sau de fabricile metalurgice sunt reciclate, in loc sa fie „pierdute” in atmosfera. 0,5% din totalul emisiunilor de CO2 este un nivel prea slab pentru a avea un impact suficient asupra reducerii efectului de sera. Aceasta proportie ar trebui sa creasca mai mult in anii urmatori. Acest gaz carbonic folosit in produsele chimice sau in carburanti sintetici este foarte important, si, in loc sa ne preocupe reducerea emisiunilor de gaz, mai bine sa ne gandim la ce ne-ar putea ajuta.

La ce ne foloseste acest gaz carbonic?
Unul din multele raspunsuri ar putea fi: in agroalimentara.La nivel critic(cand este supus unei presiuni de 74 de bari la o temperatura de 31 grade Celsius) gazul carbonic este foarte mult utilizat in industria agroalimentara(extractia cafeinei, aromelor si a parfumurilor, dar si a impuritatilor sau a pesticidelor) si in racire(refrigerare).In acest domeniu , el inlocuieste in mod avantajos faimoasele gaze HFC.CO2 pare a fi promis unui frumos viitor, mai ales , in fabricarea carburantilor sintetici.Plecand de la culturile de alge sau de la bacteriile fotosintetice”hranite” cu CO2, si ajungand la faimoasa reactie Fischer-Tropsch, care, dupa profesorul Armand Lattes, presedintele FFC, va fi „reactia chimica”a secolului XXI.Totusi, transformarea gazului carbonic si a apei in monoxid de carbon si in hidrogen, avand „un mare apetit” pt energie, diverse procedee sunt studiate pentru a ameliora randamentul.

Sursa:LeFigaro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *