Electrica inca se gandeste daca mai face parcuri eoliene de 100 mil. euro, din cauza legislatiei

Electrica inca se gandeste daca mai face parcuri eoliene de 100 mil. euro, din cauza legislatiei
Electrica inca se gandeste daca mai face parcuri eoliene de 100 mil. euro, din cauza legislatiei

Compania Electrica SA, care a anuntat in urma cu trei ani ca vrea sa produca energie in parcuri eoliene, reevalueaza oportunitatea acestei investitii, care ar putea ajunge la 100 milioane de euro, in contextul reducerii sprijinului acordat de stat energiei regenerabile.

Compania are in plan constructia a doua parcuri fotovoltaice, fiecare cu o putere instalata de 45 MW, in Frumusita, judetul Galati, si Chirnogeni, judetul Constanta. Cele doua proiecte totalizeaza o investitie de aproximativ 100 milioane de euro.

Prin constructia celor doua parcuri eoliene Electrica SA ar deveni o companie energetica integrata, cu operatiuni de productie, distributie si furnizare a electricitatii.

Compania este detinuta de stat, prin Departamentul pentru Energie, si urmeaza sa fie privatizata in 2014.

Guvernul sprijina productia de energie din surse regenerabile prin acordarea de certificate verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Guvernul a decis recent ca producatorii de energie eoliana vor primi, in perioada 2014-2017, doar 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor, iar dupa 2018 vor beneficia de 1,25 de certificate verzi.

In prezent, centralele eoliene primesc 2 certificate verzi.

Reducerea numarului de certificate verzi a fost anuntata si pentru parcurile fotovoltaice si microhidrocentrale.

Pe langa scaderea numarului de certificate verzi, Guvernul a hotarat sa amane de la 1 iulie acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice, masura urmand sa fie valabila pana in martie 2017 pentru centralele hidro si solare, si pana in 2018 pentru centralele eoliene.

In Romania se afla in functiune centrale eoliene de 2.500 MW, reprezentand peste 10% din capacitatea de productie a energiei electrice.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente