Elevii si profesorii, implicati intr-o campanie de colectare selectiva si de reciclare a deseurilor

0
519
Elevii şi profesorii, implicaţi într-o campanie de colectare selectivă şi de reciclare a deşeurilor
Elevii si profesorii, implicati intr-o campanie de colectare selectiva si de reciclare a deseurilor

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a participat luni, 22 octombrie 2012, la lansarea celei de-a doua editii a Campaniei nationale de constientizare, responsabilitate sociala si colectare selectiva „Baterel si Lumea NON-E”, desfasurata impreuna cu Asociatia Environ.

Campania se adreseaza elevilor din toate ciclurile de invatamant – primar, gimnazial si liceal – si are ca scop principal implicarea atat a elevilor cat si a profesorilor in realizarea unei retele nationale de colectare si reciclare selectiva (in special a deseurilor de echipamente electrice si electronice – DEEE si a bateriilor si acumulatorilor uzati).

„Ministerul Mediului si Padurilor se implica puternic in sustinerea si initierea unor astfel de campanii de informare si constientizare privind protectia mediului. Consideram ca acest gen de proiecte dedicate tinerei generatii au un rol important pentru invatarea unor comportamente prietenoase cu mediul, mai ales in ceea ce priveste colectarea selectiva si reciclarea. A fi cetatean european inseamna si asumarea unei atitudini responsabile fata de mediu. Iar educatia ecologica incepe inca de pe bancile scolii”, a afirmat ministrul Rovana Plumb in deschiderea evenimentului.

Proiectul se desfasoara in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Garda Nationala de Mediu. In acest sens, ministrul Mediului a reafirmat modalitatea de colaborare in vederea derularii acestor campanii: „Am incheiat un protocol cu Ministerul Educatiei in vederea introducerii in scoli a unor noi discipline care sa ofere informatii despre protectia mediului inconjurator si, totodata, sa ajute constientizarea importantei factorului de mediu. Speram ca un numar cat mai mare de scoli sa se alature Campaniei „Baterel si Lumea NON-E” .

Editia 2011-2012 a campaniei « Baterel si Lumea Non-E » a avut ca rezultate concrete implicarea a peste 231 de scoli si licee din 17 judete si Municipiul Bucuresti si colectarea a aproximativ 11 tone de deseuri de echipamente electrice si baterii.

„Prin derularea acestei campanii ne-am propus sa realizam constientizarea si educarea ecologica a populatiei prin intermediul copiilor din clasele I – XII, care sunt poate cele mai influente persoane in determinarea unui comportament eco-responsabil in randul parintilor, bunicilor sau rudelor apropiate. Rezultatele obtinute la prima editie, ne-au demonstrat disponibilitatea copiilor de a absorbi si pune in aplicare principiile colectarii selective”, a afirmat Elena Gaspar – Ion, consilier Asociatia Environ.

Noutatea pe care o aduce aceasta editie o reprezinta suportul de curs destinat cadrelor didactice in scopul de a sustine orele de educatie ecologica cu informatii si aplicatii practice in ceea ce priveste insusirea principiilor de baza ale colectarii selective. Suportul de curs va fi distribuit catre profesorii coordonatori din unitatile de invatamant care se inscriu in campanie, dar va putea fi descarcat si de pe site-ul campaniei www.baterel.ro.

Campania este conceputa ca o competitie pentru fiecare palier de varsta, respectiv pentru ciclul primar, gimnazial si liceal. Competitia se va axa pe trei directii convergente: un concurs de eseuri/desene intre elevii din aceeasi categorie de varsta, un concurs de proiecte de colectare selectiva si implementare a acestora la nivelul scolii sau al comunitatii, respectiv un concurs de colectare de deseuri de electronice si baterii uzate, derulat intre scolile participante. Finalul campaniei, care va avea loc in luna iunie, va fi marcat printr-o gala de premiere a celor mai bune eseuri si proiecte de colectare selectiva inscrise in competitie.

„Colectarea selectiva a deseurilor electrice, electronice, electrocasnice si reciclarea reprezinta unul dintre domeniile foarte importante la nivel national si european, ambele contribuind atat la reducerea poluarii cat si la crearea de locuri de munca, putand astfel valorifica toate resursele de care dispunem. Dorim alaturi de asociatii nonguvernamentale si profesionale sa elaboram programe prin care sa crestem interesul pentru astfel de colectari si reciclari”, a subliniat in incheiere, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb.

Campania este sustinuta de Sistemul National de Reciclare al Bateriilor (SNRB), Romprest SA, Remat Holding si Primaria Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.rtv.net/elevii-si-profesorii-implicati-intr-o-campanie-de-colectare-selectiva-si-de-reciclare-a-deseurilor_49958.html#ixzz2A6VoR62a

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.