Emil Boc a fost expropriat de casa natala din Rachitele. Kelemen Hunor: ”UDMR nu va vota modificarea Legii Minelor”

Emil Boc a fost expropriat de casa natala din Rachitele

„Timp de un an si jumatate am blocat proiectul de modificare a Legii Minelor in comisii. UDMR nu va vota acest proiect in forma actuala. Sunt foarte multe prevederi cu care nu suntem de acord”, a afirmat la Cluj-Napoca, Kelemen Hunor, presedintele UDMR. Rugat sa expuna macar trei motive pentru care UDMR nu va vota aceasta lege, Kelemen Hunor a declarat ca se grabeste si ca nu are timp sa intre in detalii.

Membrii Campaniei ”Salvati Rosia Montana!” s-au intalnit cu presedintele UDMR si ministrul Culturii Kelemen Hunor, vineri 14 octombrie, la Cluj-Napoca, in timpul actiunii „Marea Expropriere”, cand au ajuns la sediul local al UDMR. In cadrul actiunii, desfasurate vineri si simbata in judetul Cluj, membrii Campaniei au expropriat simbolic sediile unor institutii reprezentative din oras, monumente istorice, statui, Gradina Botanica, sediile partidelor politice si sediile unor institutii media. La Rachitele (comuna Margau) au fost expropriate casa natala a premierului Emil Boc, casa primarului comunei, Mircea Sorin Suciu, dar si cascada Valul Miresei.

Prin aceasta actiune, Campania „Salvati Rosia Montana!” a atras atentia asupra posibilelor efecte ale proiectului de modificare a Legii Minelor nr. 85/2003[1]. Initiat in 2009 de catre senatorii Toni Grebla (PSD) si Ion Ruset (PDL), proiectul de modificare a Legii Minelor a fost votat fara nicio dezbatere publica in Senat si a primit aviz pozitiv din partea majoritatii comisiilor Camerei Deputatilor (exceptie facand Comisa de Mediu). Proiectul de modificare a Legii Minelor este, de fapt, o lege speciala de expropriere, care ar transfera in mod total neconstitutional procedurile de expropriere de la autoritatile si institutiile statului in sarcina titularilor de licenta. Proiectul mai prevede si incalcari grave ale dreptului la liber acces in justitie, precum si anularea importantei unor acte precum certificatul de urbanism ori avizul de descarcare de sarcina arheologica in favoarea titularilor de licenta. Inspirat de cazul Rosia Montana, proiectul ar avea aplicare si in cazul tuturor celorlalte proiecte miniere pentru care exista licente de exploatare si explorare in Romania. (Un raport in detaliu al proiectului legislativ puteti citi pe www.rosiamontana.orghttp://ngo.ro/img_upload/4ef160f5484c05ea6c665d19f7a161d3/Raport_de_Analiza.pdf).

„Asa o fost si inainte. Cunosc legea aia. Or facut ce-or vrut pe vremea comunistilor. Or gasit mina, i-o expropriat si i-o tapat de-acolo si or facut ei ce-or vrut”, a fost replica Anutei Boc, mama premierului Emil Boc, in momentul in care reprezentantii Campaniei „Salvati Rosia Montana!” i-au explicat prevederile proiectului de lege. Anuta Boc facea referire la foste exploatari miniere exploatate de comunisti in zona.

Ioan Boc, fratele lui Emil Boc si proprietar al unei pensiuni in Rachitele, a declarat ca ar fi de acord sa renunte la aceasta afacere daca sub pensiunea lui s-ar gasi aur. Nu de aceeasi opinie a fost si primarul comunei Margau, Mircea Sorin Suciu, care locuieste tot in satul Rachitele. „La tara numai cine nu munceste moare de foame. Nu e nevoie de minerit”. El a afirmat ca in Rachitele sunt in jur de 12 pensiuni si 15 gatere de prelucrare a lemnului, care asigura in jur de 100 de locuri de munca, somajul fiind foarte mic. „Mai cresti un porc, o vaca si ii vinzi. Eu si anul asta am fost la fan”, a povestit si Anuta Boc.

In cadrul actiunii au fost „expropriate” sediilor partidelor din Cluj-Napoca (PNL, PSD, PDL, UDMR), sediul Universitatii ”Babes-Bolyai”, Muzeul National de Arta, Muzeul National de Istorie, Teatrul National, Teatrul Maghiar de Stat, Catedrala Ortodoxa, Biserica „Sfantul Mihail”, statuia lui Matei Corvin, statuia lui Avram Iancu, Lupa Capitolina, Monumentul Memorandistilor, statuia lui Baba Novac, Biblioteca Centrala Universitara, sediul Academiei Romane, Filiala Cluj, sediul Uniunii Scriitorilor, Filiala Cluj, Directia Judeteana pentru Cultura, Cladirea Avalon a Institutului de Psihoterapie, Gradina Botanica, Biblioteca Academiei, Bastionul Croitorilor, Teatrul Puck, Centrul Cultural German, sediul Radio Cluj si TVR Cluj, sediul Ora de Cluj, Cluj Arena, revista Tribuna. Saptamanile trecute au mai avut loc ”exproprieri” in judetele Sibiu, Bacau, Iasi si Harghita (ocazie cu care a fost expropriata si casa natala a lui Kelemen Hunor),  actiunea urmand sa continue si in alte judete.

Impotriva proiectului de modificare a Legii Minelor, Campania „Salvati Rosia Montana!” a strans si peste 30.000 de semnaturi online si 30.000 de semnaturi adunate cu voluntarii in Bucuresti. Numerosi deputati (in special din PSD si PDL) contactati de membrii Campaniei au declarat ca nu vor vota aceasta lege.

Fotografii de la actiunea „Marea expropriere”: http://www.flickr.com/photos/lumif9. Fotografiile apartin Campaniei „Salvati Rosia Montana!” si pot fi folosite liber in editarea oricaror materiale de presa.

Cluj-Napoca, 16.10.2011                                            Campania „Salvati Rosia Montana!”


[1] Pl-x. 549/2009

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *