Emisiile de gaze cu efect de sera trebuie reduse cu 80% pana in 2050

Marti, Comisia temporara pentru schimbarile climatice a hotarat reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 80% pana in 2050 si cresterea gradului de utilizare a energiei regenerabile cu pana la 20% pana in 2020.
schimbarea climatica
Deputatii europeni considera ca „schimbarea climatica are efecte adverse mai rapide si mai grave decat s-a crezut initial” si au cerut includerea problemei schimbarii climatice in toate politicile si sferele de activitate ale UE.
Raportul se bazeaza pe obiectivele Uniunii Europene de a limita gradul de incalzire globala sub 2°C. Comisia Europeana ar trebui sa monitorizeze gradul in care obiectivele UE pot fi atinse, evitand schimbarea climatica.
Principalele recomandari ale raportului sunt:

* Reducerea cu 25-40% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2020 si cu cel putin 80% pana in 2050, in comparatie cu 1990;
* Cresterea gradului de eficienta a energiei regenerabile cu 20% pana in 2020;
* Crearea unui ‘Fond European Climatic’;
* Incurajarea cetatenilor pentru reducerea emisiilor prin diferite metode precum informarea asupra continutului de carbon al produselor si serviciilor.

Pasii urmatori…

Deputatul Karl-Heinz Florenz (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, Germania), care a intocmit raportul, este de parere ca schimbarea climatica trebuie sa fie inclusa in agenda tuturor: „Chiar si in vremuri dificile din punct de vedere economic, lupta impotriva schimbarii climatice, atingerea unei economii stabile si limitarea gradului de incalzire globala sub 2°C trebuie sa ramana prioritati pentru politicile europene”.

El a continuat spunand ca „daca Europa ar reusi sa faca primul pas in combaterea schimbarii climatice, atunci acest avantaj al initiatorului s-a putea dovedi a fi un motor pentru dezvoltarea economica, putand duce totodata la infiintarea multor locuri de munca”.

Raportul final va fi votat in plen in februarie 2009. Comisia doreste sa publice o versiune explicativa a raportului pentru publicul larg, in maxim trei luni dupa ce acesta va fi adoptat in plen.

Pe 4 decembrie in plen, deputatii europeni vor dezbate stadiul negocierilor dintre Parlament, Consiliu si Comisie, cu privire la pachetul legislativ privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, cresterea gradului de utilizare a energiei regenerabile si a combustibililor biologici.

De asemenea saptamana aceasta are loc o conferinta privind schimbarea climatica in Poznan, Polonia, la care vor participa 36 deputati europeni (intre 9-12 decembrie).

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *