Enel, fara aviz pentru termocentrala de un miliard de euro

Enel, fara aviz pentru termocentrala de un miliard de euro

Consiliul Parcului Natural de la Galati a refuzat sa emita acord de mediu pentru uzina pe care Enel vrea sa o ridice pe malul Dunarii. Solicitarea Enel de a primi avizul pentru o investitie de un miliard de euro a fost refuzata pe motiv ca proiectul nu respecta aceleasi norme de mediu ca termocentrala din Italia.

Termocentrala pe carbune, pe care compania italiana Enel vrea sa o construiasca in Zona Libera Galati, a primit al doilea aviz negativ din partea celor 11 specialisti ai Consiliului Stiintific al Parcului Natural „Lunca Joasa a Prutului Inferior”. Cu noua voturi impotriva si doua abtineri, termocentrala ramane doar la stadiul de proiect, deoarece aprobarea organismului mentionat este, potrivit legislatiei romanesti, absolut necesara pentru demararea lucrarilor.

Ion Stefan, administratorul Parcului Natural „Lunca Joasa a Prutului Inferior”, a declarat ca, totusi, avizul poate fi schimbat daca firma italiana va asigura garantii ca nu va polua zona: „Decizia noastra a fost transmisa catre Zona Libera, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului si in Italia, conducerii Enel. Noi am precizat ca nu suntem impotriva investitiilor, ci doar a poluarii”.

Administratorul Parcului Natural spune ca ceea ce l-a determinat sa se opuna construirii termocentralei de la Galati a fost o vizita pe care a facut-o termocentralei-surori de langa Roma. „Am fost in Italia si am vizitat centrala Enel. M-am convins ca avizul nu poate fi favorabil in conditiile actuale. Sunt mari diferente”, a explicat Stefan.

Pentru ca termocentrala sa fie totusi construita, companiei italiene i se sugereaza sa refaca planul de investitii de la Galati. „Daca vor revizui planurile, compensand cu ceva precum un parc – asa cum au facut in Italia, unde au un proiect similar – si daca vor avea depozite de cenusa inchise ca acolo, iar barjele care vor transporta carbunii vor fi acoperite, atunci se schimba datele problemei. In conditiile actuale, nu stam de vorba”, a mai precizat administratorul Parcului Natural.

Faptul ca Enel a primit inca un aviz de mediu negativ nu-i descurajeaza pe cei din conducerea Zonei Libere Galati, unde compania vrea sa construiasca termocentrala. „Este adevarat ca s-a emis un aviz negativ. Noi insa vom merge mai departe pentru obtinerea autorizatiei de mediu pentru Planul de Urbanism Zonal, din partea Agentiei Regionalei pentru Protectia Mediului. Avizul Consiliului Stiintific nu ne impiedica sa cerem autorizatia de Mediu. Decizia finala se ia la ARPM”, a spus Claudiu Branzan, directorul adjunct al Zonei Libere.

Zona Libera sustine proiectul

De altfel, intrega conducere militeaza pentru proiect.„Aceasta investitie dezvolta cumva pe orizontala si mediul de afaceri local. Numai daca stam sa ne gandim la banii din impozite care vor merge la Consiliul Local, dar si la locurile de munca ce vor fi create. Chiar nu conteaza toate aceste lucruri?! Mai lipseste ca si zona industriala sa fie transformata in arie naturala protejata”, a spus Angela Ivan, directorul general al Zonei Libere Galati. Enel a concesionat in 2007 o suprafata de 43 de hectare aici, iar daca proiectul cade, administratia se vede in situatia de a-si pierde principalul client.

Conducerea Agentiei Regionalei pentru Protectia Mediului Galati sustine ca nu vede o problema in acordarea avizului, dupa acordul administratiei Parcului Natural. „Nu sunt probleme de mediu. Nu vor fi emise noxe de genul celor de la cocserie”, a argumentat in legatura cu acest proiect Carmen Sandu, directorul ARPM. Ion Stefan a declarat insa ca se va opune in continuare proiectului Enel in cazul in care compania nu va implementa aceleasi programe de protectie a mediului ca si in tara de origine, respectiv Italia. „Nu putem accepta diferentele care se fac, de la cer la pamant. Eu sunt administrator din partea Ministerului Mediului, eu nu trebuie sa inghit orice si nici nu am de gand sa fac asta”, a spus Ion Stefan.

Conducerea companiei italiene ENEL a transmis, printr-un mail, ca nu doreste sa comenteze disputele legate de realizarea proiectului pana cand toate procedurile legale nu vor fi parcurse.

Mega-termocentrala

Potrivit proiectului furnizorului de energie, pe santierul termocentralei de la Galati ar urma sa lucreze peste 2.000 de persoane. Dupa ce se vor finaliza lucrarile, care vor costa un miliard de euro, in jur de 300 de oameni vor supraveghea functionarea centralei dotate cu aparate automatizate de ultima generatie. Termocentrala va avea doua generatoare, de 700 – 900 de megawati fiecare si va functiona pe baza de carbune adus din Ucraina. Energia electrica produsa va fi exportata. Investitia va fi derulata de grupul italian Enel si de firma Global International 2000 din Bucuresti, responsabila cu ridicarea uzinei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *