Energia eoliana a avut, in martie, o pondere de 2,2% din totalul productiei de electricitate din Romania

Energia eoliana a avut, in martie, o pondere de 2,2% din totalul productiei de electricitate din Romania

Energia eoliana a avut, in martie, o pondere de 2,2% din totalul productiei de electricitate din Romania, potrivit unui raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, din totalul energiei produse, care s-a ridicat la 5,65 TWh, electricitatea din surse eoliene a avut un aport de 0,12430 TWh (124.300 de MWh).

De la inceputul anului pana acum, energia produsa in parcurile eoliene a castigat din ce in ce mai mult teren. In ianuarie – care este si prima luna cand energia eoliana apare in rapoartele ANRE privind sursele de producere a energiei -, electricitatea din vant a avut o pondere de 0,8% din totalul productiei la nivel national, insemnand 47.920 de MWh.

O luna mai tarziu, in februarie, ponderea electricitatii din vant s-a dublat fata de ianuarie, ajungand la 1,9% din productia totala, adica 103.360 MWh.

Cei mai importanti producatori de energie eoliana din Romania sunt cehii de la CEZ, care, in martie, au avut o cota de 1,27% pe piata productiei totale de electricitate, cu parcul eolian de la Fantanele (judetul Constanta).

Urmeaza portughezii de la EDP Renewables, cu o cota de 0,22% in parcul de la Pestera (tot Constanta) si cu 0,05% in proiectul de la Cernavoda. Un nou-intrat in statisticile ANRE este Enel Green Power, cu o cota de 0,05% in martie.

Romania a cunoscut in 2010 o crestere exponentiala a capacitatilor de producere a energiei eoliene, care au ajuns la o putere instalata de 462 de MW, fata de doar 14 MW la finele anului 2009.

Autoritatile estimeaza ca, pana la sfarsitul acestui an, in Romania vor functiona parcuri eoliene cu o capacitate de 1.000 de MW. Turbinele eoliene instalate in tara noastra functioneaza cam la 30% din capacitate, in functie de caracteristicile locale ale vantului.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,355FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente