Energia eoliana nu mai este doar o tendinta

Avocatul Poporului: Ce sunt certificatele verzi si de ce apar pe factura la energie electica
Energia eoliana nu mai este doar o tendinta

Energia eoliana nu mai este doar o tendinta. La mijlocul lunii trecute, pe 13 mai, la ora 20:19, peste 17,5% din consumul de energie din Romania a fost acoperit de morile de vant, montate mai ales in zona Dobrogei.

Astfel, beneficiind de un vant foarte bun, contributia turbinelor in acoperirea consumului national a fost mai mare decat cea a centralei nucleare de la Cernavoda, unitatea functionand insa la acel moment cu doar un grup din cele doua instalate.
Practic, 13 mai devine cea mai verde zi din acest an, aproape unu din cinci becuri fiind alimentat de eoliene. Maximul zilei a fost atins la ora 20:19 cand in sistem livrau energie turbine eoliene cu o putere de 1.050 de MW, adica aproape toate morile de vant montate in Romania functionau. Energia eoliana devine astfel singura zona din domeniul energetic care s-a miscat intr-un ritm alert in ultimii ani.

Daca la finele anului 2009 existau numai 14 MW montati in parcuri eoliene, la inceputul lunii iunie 2012 existau 15 parcuri functionale, cu o capacitate de 1.165 MW, dupa cum arata datele Transelectrica. Acest salt major s-a facut dupa investitii de peste 1,7 mld. euro, in prezent in Romania fiind montate si functionale circa 500 de turbine eoliene, majoritatea in Constanta si Tulcea. Cum energia eoliana se produce insa doar cand bate vantul, ieri de exemplu numai 1% din productie mai era asigurat din aceasta sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *