Energia hidro nu este atractiva cand este scoasa transparent pe bursa: 4 licitatii din 6 organizate au fost anulate din lipsa de oferte

Hidroelectrica a dat in judecata ANRE: Ar fi fixat pretul energiei sub costul de productie
Energia hidro nu este atractiva cand este scoasa transparent pe bursa: 4 licitatii din 6 organizate au fost anulate din lipsa de oferte

Incercarea Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producatori de energie locali, de a vinde energie in mod transparent pe bursa OPCOM nu a avut succes, patru din cele sase licitatii organizate azi fiind anulate din lipsa ofertelor.

Hidroelectrica este cel mai ieftin producator de energie din Romania, ani de-a randul productia companiei fiind disponibila numai pentru un numar limitat de firme care au reusit la inceputul anilor 2003-2004 sa incheie contracte directe.

Odata cu intrarea in insolventa a Hidroelectrica, sase din cele zece contracte directe ale companiei au fost denuntate. Euro P.E.C., EFT AG, EFT Romania (Energy Financing Team), Alpiq RomIn­dus­tries, Alpiq RomEnergie si la final Energy Holding au fost rand pe rand decuplate dupa ce numai in perioada 2006-31 mai 2012 au provocat o pierdere de circa 3 miliarde de lei.

Suma reprezinta profiturile care au trecut pe langa compania de stat care a preferat sa-si vanda energia catre acesti intermediari in loc sa o tranzactioneze in piata. Acum Hidroelectrica mai da energie pe contracte directe catre Alro, Elsid, Electrocarbon si Electromagnetica.

Hidroelectrica a incercat azi sa vanda 6 pachete de energie pe bursa OPCOM, dar patru licitatii s-au anulat din cauza lipsei de oferte. Un pachet a fost adjudecat de GDF SUEZ Energy Romania la un pret de 221,2 lei pe MWh iar al doilea a fost castigat de E.ON Energie Romania cu un pret de atribuire de 220,4 lei pe MWh. Fiecare companie a cumparat cate un pachet de 43.800 de MWh de energie, cantitate care va fi livrata in perioada 01.01.2013-31.12.2013. In total, Hidroelectrica a castigat din aceste tranzactii circa 4,3 milioane de euro.

In cursul zilei de maine sunt programate alte 9 licitatii cu energie hidro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *