Suc din mere sau pere ecologice – cu acest produs vor pomicultorii din Salaj sa dea lovitura pe piata sucurilor. Si nu oricum, ci obtinand acest suc in fata clientului.
Salajul a devenit un important producator de fructe si alte produse ecologice, sustin reprezentantii Asociatiei Pomicultorilor Salaj. Presedintele asociatiei, inginerul Luka Petru, sustine insa ca, pentru a fi ecologic, un fruct trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte cat se poate de clare. De asemenea, potrivit lui Luka Petru, chiar si necunoscatorii pot foarte simplu sa-si dea seama care mere sunt sau nu ecologice. „Daca nu au fost tratate cu susbtante sistemice in perioadele ploioase apar niste pete care inseamna de fapt ca acel fruct nu a fost tratat cu substante. De asemenea, daca mai este cate o rasatura de insecta inseamna ca acel fruct nu a fost tratat.” Fostul director al Directiei Agricole Salaj sustine ca una dintre ideile reprezentantilor asociatiei pomicultorilor salajeni este obtinerea de suc natural din mere si alte fructe ecologice in fata clientului. Prin intermediul unei prese care a fost achizitionata cu mai mult timp in urma, merele pot fi tocate pe loc, astfel incat sucul sa curga in fata clientului, fiind, evident, un suc natural ce rezista doar cateva zile, insa vorbim despre o calitate superioara a acestuia. Luka Petru este de parere ca produsele ecologice au viitor cu conditia sa existe si o cultura a consumului de produse „Eco”, cultura care, din pacate, lipseste in tara noastra. Pe de alta parte insa, fructele si in general produsele ecologice sunt mai scumpe decat cele obisnuite pentru ca si substantele si tratamentele efectuate sunt mult mai scumpe, fiind toate obtinute din compusi naturali, nimic artificial. In ceea ce priveste comercializarea sucului natural, Luka Petru a explicat ca totul se afla deocamdata in stadiul de proiect, insa acesta ar putea fi implementat macar la targul de produse alimentare locale ce are loc sambata pe platoul din fata Palatului Administrativ.
Mai multe ferme ecologice
In ceea ce priveste produsele ecologice, numarul producatorilor este in crestere la nivel de judet, potrivit coordonatorului Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie Salaj, dr. Ioan Chereches. Acesta a explicat ca o carne ecologica nu poate fi obtinuta decat prin respectarea unor reguli extrem de stricte, a caror aplicare este atent verificata de societati autorizate in acest sens. Ioan Chereches a spus ca obtinerea produselor ecologice este conditionata de o serie de factori clari. Spre exemplu, carnea ecologica poate fi obtinuta de la animale care mananca iarba ce nu a fost tratata cu substante artificiale neautorizate, care nu au fost tratate cu medicamente … si lista ar putea continua. Si in acest caz insa, preturile produsului finit sunt mai mari decat ale celor obisnuite pentru simplul fapt ca obtinerea lor este mai costisitoare.