Energia solara si eoliana fac un salt calitativ in dezvoltare

Energia solara si eoliana fac un salt calitativ in dezvoltare
Energia solara si eoliana fac un salt calitativ in dezvoltare

In conditiile moderne, atunci cand sursele de combustibili fosili sunt epuizate, energia solara si eoliana nu este un vis, ci o realitate realizabila. Noi tendinte in dezvoltarea directiilor de energie alternativa ,solara si eoliana, distrug scepticismul obisnuit privind sursele de energie verde. Criticilor care incearca sa minimalizeze importanta sectoarelor progresive de energie le place sa vorbeasca despre fiabilitatea lor scazuta. In cele din urma, nu putem obtine energie solara pe timp de noapte sau primi energie de la turbinele eoliene in vreme calma.

Exista o convingere ca urmatoarele generatii de panouri solare si turbinele eoliene vor lasa in trecut justificarea pentru utilizarea combustibililor fosili murdari. General Electric Company ( GE ) este in curs de dezvoltare a turbinei eoliene integrate cu stocarea energiei, eliminand necesitatea de a gasi modalitati de a economisi energia suplimentara, in special in zilele cu vant puternic. Astfel poate fi garantat un flux continuu de energie la consumator, fara utilizarea energiei de rezerva de la centrale electrice conventionale pe baza de carbune.

O noua turbina eoliana de 2,5 MW este, fara indoiala, un salt tehnologic in industrie, in care turbinele sunt din ce in ce mai multe si neaparat –mai inteligente. Programul functionarii fiecarei turbine primeste in fiecare secunda date privind despre caracteristicile vantului si starea retelei prin zeci de mii de senzori si face ajustarile necesare in setari de lucru. Astfel sunt asigurati parametrii eficienti de generare si conservare a energiei. Pentru stocare este folosita bateria incorporata sodiu – nichel clorura cu o capacitate de 50 kWh. In cazul in care turbina eoliana produce o astfel de cantitate de energie care nu poate fi acceptata de retea, surplusul de energie poate fi salvat prin utilizarea unei baterii. Daca vantul incetineste, bateria poate elibera energia si o transfera in retea.

Si nu va faceti griji pentru energia solara care este in continua crestere – ea nici nu are de gand sa ramana in urma in dezvoltare. Cercetatorii de la Universitatea din Wisconsin lucreaza la un nou tip de celule solare, care pot produce simultan energie solara si stoca rezerve de energie pentru viitor , folosind acelasi dispozitiv.
” Inginerul din Wisconsin, Hongrui Jiang, descrie tehnologia sa unica:

Stratul superior al fiecarei celule fotovoltaice este un foto electrod traditional, care transforma lumina soarelui intr-un flux de electroni. In procesul de conversie electronii sunt impartiti in doua grupuri: majoritatea electronilor ies din celula, creand o tensiune in retea, in timp ce unii sunt directionati catre nanofire polimere acoperite cu oxid de zinc – poliviniliden fluorura (PVDF). Caracteristicile PVDF permit de a stoca energie. „Atunci cand nu exista lumina soarelui, energia stocata este returnata la retea prin nanofire”, – spune Jang.

In ciuda faptului ca panourile solare de acumulare a energiei lui Jung deocamdata sunt mai putin eficace decat cele folosite in prezent in intreaga lume, echipa de cercetatori crede ca imbunatatirea acestei tehnologii este doar o chestiune de timp. Cand se va intampla acest lucru, sistemele solare de uz casnic vor fi mult mai usoare de utilizat datorita eliminarii necesitatii de a dota bateriile cu panoul sau super condensator. In plus, aceasta tehnologie permite de a proiecta cladiri mult mai eficiente energetic. Desi petrolul este o resursa care se termina, soarele si vantul in jur sunt indeajuns. Cu astfel de inovatii tehnologice visul de a folosi 100% de energie din surse regenerabile devine mai realizabil. Potrivit expertilor din industrie cu cea mai mare autoritate, singura bariera in calea tehnologiilor mai curate este „falsitatea structurilor de stat si lipsa de vointa politica, impreuna cu promovarea structurilor financiare si de afaceri existente”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *