Intr-o lume in care incalzirea globala este un fenomen tot mai evident, folosirea unor surse curate de energie devine tot mai importanta pe zi ce trece. In ultimul sau raport, Grupul Interguvernamental privind Schimbarile Climatice a anuntat ca marirea temperaturilor medii globale incepand cu mijlocul secolului al XX-lea este provocata, in mare masura, de volumul de gaze cu efect de sera eliminate in atmosfera de activitatile umane care se desfasoara pe planeta.
De la sfarsitul secolului al XIX-lea, temperaturile medii globale de pe suprafata planetei au crescut cu aproximativ 0,7 grade Celsius, iar pana in 2100 nivelul marii ar putea creste cu peste jumatate de metru. In acest context, energia solara – curata si regenerabila – ar putea juca un rol crucial.
La ora actuala, celulele fotovoltaice (mai multe celule alcatuiesc un panou solar) existente pe piata au un substrat rigid (de regula, din sticla), insa oameni de stiinta din diferite companii, universitati si institute din lume incearca sa creeze celule fotovoltaice organice pe suport de hartie. Daca astfel de celule solare vor deveni suficient de eficiente, ele ar putea fi aplicate pe haine, pe jaluzele, pe genti sau pe multe alte lucruri. Obiectele din jurul nostru ar deveni o sursa de energie: spre exemplu, cu ajutorul hainelor ne-am putea incarca telefonul mobil, media player-ul sau alt dispozitiv electronic portabil. Pe scurt, marele avantaj al celulelor solare pe hartie este flexibilitatea.
Lucia Leonat, cercetatoare la Institutul pentru Celule Solare Organice din Linz, Austria, este unul dintre oamenii de stiinta care incearca sa realizeze celule solare pe hartie cat mai eficiente. Intr-un interviu oferit Yahoo News Romania, cercetatoarea a vorbit despre aceste celule solare ale viitorului.
Prin utilizarea unor semiconductori, celulele fotovoltaice convertesc radiatia solara in curent electric.
Celulele fotovoltaice folosite in prezent in mod curent sunt cele care utilizeaza ca material semiconductor siliciu (metaloid de culoare cenusie), germaniu (semimetal de culoare cenusiu-deschis) sau galiu (metal moale, de culoare cenusie), adica materiale anorganice.
In schimb, celulele fotovoltaice organice sunt realizate pe baza de molecule organice si polimeri (substante macromoleculare).
Leonat arata ca materialul organic semiconductor poate fi depus „pe substraturi flexibile foarte subtiri (de la cateva zeci la cateva sute de nano-metri)”. In consecinta, celulele solare organice pe hartie pot fi „impachetate, transportate cu usurinta si montate pe cladiri, pe ferestre sau chiar pe articole portabile precum genti, corturi sau alte echipamente de camping, autoturisme, pentru a incarca dispozitive precum telefoanele mobile, tabletele etc”. Celulele solare organice ar putea fi o solutie si pentru localitatile fara acces la electricitate.