Cercetari „verzi”: Profesori ai Universitatii din Oradea masoara, pe bani europeni, energiile eco ale Bihorului

Ineditul energiilor verzi
CAMPUS ECO. Patru stalpi de iluminat stradal din campusul Universitatii din Oradea lumineaza pe timp de noapte in baza energiei acumulate ziua de la soare. Panoul fotovoltaic e unul de tip rotativ, adica se invarte dupa soare, ca sa „adune” maximul de energie

De aproape un an si jumatate, 18 cercetatori de la Universitatea din Oradea si alti 15 de la Debretin fac studii cu privire la potentialul energiilor regenerabile in regiune, cu scopul de a identifica modul in care acestea pot fi folosite eficient.

Altfel spus, la finele acestei cercetari, bihorenii vor putea sti cum sa foloseasca la maxim resursele inepuizabile, ca sa nu consume prea mult din cele ce se vor termina la un moment dat.

Cu banii altora

Proiectul, finantat din bani europeni, in valoare de peste 870.000 euro, din care 520.000 euro revin Universitatii oradene, se deruleaza pe patru directii: cercetari in energie geotermala, eoliana, solara si biomasa. „Pentru ca o singura forma de energie regenerabila nu face fata consumului necesar unei institutii, ne-am propus sa facem studii pe toate laturile, pentru a oferi informatii complexe”, explica Monica Costea, manager de proiect.

Pe partea de energie geotermala, de pilda, cercetatorii studiaza incalzirea unei cladiri a Universitatii prin folosirea de ape geotermale reziduale. „Am determinat potentialul energetic al surselor geotermale si le-am cartografiat, ca sa stim la ce rezultate ne putem astepta”, precizeaza Mircea Gordan, managerul financiar al proiectului.

Potential este!

Potentialul solar e masurat continuu in Oradea si la Stana de Vale. Pe o cladire a Universitatii a fost montat un panou solar rotativ care capteaza si transforma energia solara in electrica si alimenteaza patru stalpi de iluminat din campus, iar concluziile sunt promitatoare. „In Oradea se poate face oricand o ferma de panouri solare, caci cantitatea de energie e mare”, arata Gordan.

Ca sa cunoasca date exacte privind potentialul eolian al judetului, cercetatorii au montat sisteme de monitorizare in aceleasi zone, Oradea si Stana de Vale. „Asa, vom face o harta eoliana a zonei, ca sa se stie exact unde exista potential si unde nu”, spune Costea.

La capitolul biomasa, cercetatorii evalueaza potentialul energetic al reziduurilor provenite de la ferme, adica cum pot fi transformate dejectiile animale in biogaz.

Toate rezultatele cercetatorilor oradeni vor fi facute publice la finele acestui an, in manifestari stiintifice si reviste de specialitate. Iar datele vor putea fi folosite de autoritati, de firme si de toti cei interesati sa transforme Bihorul intr-un judet care pune pret pe energia verde, dandu-i substanta si utilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *