Eoliene „made in Cluj” langa Muntele Gaina

Deprecierea leului fata de euro i-a facut pe clujenii care construiesc parcul eolian din comuna Avram Iancu, judetul Alba sa piarda un milion de euro. Societatea comerciala ATS Imob SRL Cluj-Napoca este beneficiarul parcului eolian pentru care Consiliul Judetean Alba si-a dat recent avizul tehnic.eoliene made Cluj

„Pentru inceput, vom construi trei turbine in Avram Iancu, langa Muntele Gaina. Studiile noastre de vant au aratat ca acolo vantul are o viteza de 6,2-6,5 metri pe secunda, iar altitudinea este propice, intre 1400 si 1600 de metri”, spune Adrian Schiopu, directorul general al firmei ATS Imob.

Consiliul Judetean Alba a aprobat joi un aviz tehnic privind viitorul parc eolian. Acesta se va construi in zona Piatra Aradului, la granita dintre judetul Alba si judetul Arad, pe o suprafata de 24 de hectare de teren.

Potrivit directorului Agentiei Locale a Energiei Alba (ALEA), Florin Andronescu, investitia pentru obtinerea unui Mwh costa pana la 1,5 milioane de euro. „In prima faza vor fi construite trei turbine, urmand ca in functie de resursele financiare existente sa mai fie amplasate inca doua”, a spus Florin Andronescu. Acesta a mai precizat ca productia celor trei turbine va asigura energia electrica consumata intr-un an de aproximativ 5.000 de locuinte. „In plus fata de turbine si drumul de acces va trebui construit racordul pana la reteaua de energie electrica. Din cate cunosc eu acest record se va face in judetul Bihor, la Baita, la o distanta de 10 kilometri de parcul eolian”, a completat directorul ALEA.

Statul costa bani

Proiectul va avea o valoare de peste 10 milioane de euro, din care aproape jumatate va fi finantata din fonduri structurale, prin Planul Operational Sectorial (POS) Mediu. „Ne-au aprobat cinci milioane de euro, dar, din cauza devalorizarii leului in raport cu euro, acum ne vor da numai patru milioane de euro”, a declarat directorul firmei clujene. „Nu ne-am putut apuca de lucru atunci cand ne-a fost aprobat proiectul pentru ca asteptam publicarea normelor de aplicare ale Legii 220 din 2008, a energiei. Insa pana in noimebrie 2011 vor fi ridicate primele trei eoliene”, explica Adrian Schiopu.
In firma ATS Imob exista mai multi actionari, printre care si o firma austriaca. „Ei au 25% din actiuni si vin si cu know-how. Partenerul austriac are experienta in acest domeniu, pentru ca are participari in mai multe parcuri eoliene de la ei din tara”, a precizat Adrian Schiopu.

„Nu facem parc eolian in judetul Cluj pentru rezultatele textelor de vant de aici au fost nesatisfacatoare”, a mai declarat Schiopu. El a precizat ca firma sa are, pentru moment doar 10 angajati.
Un alt asociat al firmei clujene este Dorin Sacara. S-a specializat an strainatate in microelectronica si optoelectronica, la Universitatea din Montpellier II. A lucrat apoi in Spania, Italia si Olanda. Dupa aproximativ 10 ani petrecuti in strainatate, Dorin Sacara s-a intors la Cluj, sa aduca in Romania ideea de a crea surse de energie fara a produce poluare.

Mana cereasca pentru Avram Iancu

„Pentru comuna noastra este o mana cereasca sa vina un investitor de asemenea importanta. In plus, fata de banii pe care ii vom castiga la buget, se vor crea si locuri de munca si se va dezvolta si infrastructura in zona in care se vor amplasa eolienele”, a spus primarul din Avram Iancu, Sandu Heler.

Proiecte abandonate

La Marisel, in judetul Cluj, firma Ramina Eol a renuntat la investitia in parcul eolian, pe motiv ca nu bate vantul suficient de tare, adica cu 5,3 metri pe secunda, cand ar fi nevoie de 6. Primul parc eolian din Romania a fost cel ridicat la Tureni, langa Turda, in 2008. Cele patru eoliene luate la mana a doua stau insa nemiscate, pentru ca asteapta sa fie retehnologizate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *