Europa ar putea economisi miliarde de euro daca si-ar propune obiective mai ambitioase pentru energia regenerabila

Europa ar putea economisi miliarde de euro daca si-ar propune obiective mai ambitioase pentru energia regenerabila
Europa ar putea economisi miliarde de euro daca si-ar propune obiective mai ambitioase pentru energia regenerabila
Europa ar putea economisi miliarde de euro daca si-ar propune obiective mai ambitioase pentru energia regenerabila

Daca Europa nu isi va propune un set de obiective ambitioase si cu caracter obligatoriu pentru 2030 iar statele membre ale Uniunii Europene vor dezvolta politici energetice contradictorii, costurile cu sistemul energetic vor creste cu 2 miliarde de euro anual pana in 2030. Aceasta este una din principalele concluzii ale unui nou raport publicat astazi de Greenpeace International, in timp ce liderii europeni se intrunesc la Bruxelles pentru a discuta un nou plan de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si de transformare a sistemului energetic.

Multe tari membre UE vor sa hotarasca asupra mixului energetic national indiferent de planurile altor tari UE. Cu toate acestea, noul raport powE[R] 2030, realizat de catre compania de inginerie Energynautics si Greenpeace arata ca daca doar trei state membre UE, cum ar fi Republica Ceha, Franta si Polonia vor face alegeri diferite in ceea ce priveste energia, vor aparea ciocniri serioase la nivel tehnic si economic. Problemele vor fi provocate de centralele inflexibile, pe baza de carbune si energie nucleara si sursele regenerabile de energie, flexibile, iar rezultatul va fi costuri mai mari cu sistemul energetic pentru toate tarile.

Aceste costuri ridicate apar atunci cand energia regenerabila este redusa sau oprita complet pentru a face loc in retea pentru energia produsa de termocentrale sau centrale nucleare, care nu pot fi oprite rapid din motive tehnice. Aceasta reducere a accesului energiei regenerabile in retea nu duce doar la emisii de carbon mai mari si la producerea unor cantitati mai mari de deseuri nucleare, ci adauga si costuri nenecesare pentru sistem, pentru ca energia regenerabila, precum energia solara si eoliana sunt practic gratuite atunci cand soarele straluceste iar vantul bate, indiferent daca termocentralele si centralele nucleare functioneaza sau nu.

Insa poate exista si o alta cale, argumenteaza Sven Teske, expert senior in energie si co-autor al raportului Greenpeace International: „Raportul Greenpeace arata clar ca retelele energetice ale Europei pot fi transformate astfel incat sa sprijine o cota de energie regenerabila de pana la 77% pana in 2030, in acelasi timp asigurand alimentarea neintrerupta cu electricitate, in acelasi timp evitand multe costuri nenecesare. ”

Greenpeace International a criticat propunerile slabe ale Comisiei Europene pentru 2030 referitor la clima si energie, care sunt discutate de liderii UE. Comisia favorizeaza obiectivele care permit reducerea emisiilor de carbon cu 40% si atingerea unei cote de energie regenerabila de 27%.

Greenpeace solicita guvernelor UE sa sustina trei obiective ambitioase si cu caracter obligatoriu pentru 2030: reducerea emisiilor de carbon domestice cu cel putin 55%, cresterea procentului de energie regenerabila la 45% si imbunatatirea eficientei energetice cu 40%.

„Cand liderii UE vor discuta astazi pachetul de politici energetice in aceste zile, le cerem sa tina cont de faptul ca obiective mai ambitioase pentru energia regenerabila inseamna economii de miliarde de euro pentru europeni,” adauga Sven Teske.

Raportul poate fi accesat aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *