Ne gandim destul de rar la ceea ce contin produsele cosmetice si adesea le aplicam fara sa stam prea mult pe ganduri. Exista insa substante pe care ar trebui sa le evitam? Potrivit unui studiu britanic, exista o posibila legatura intre compusul chimic paraben, prezent in anumite deodorante si in diferite produse cosmetice, si cancerul la san.
Cercetatorii Universitatii din Reading, au prezentat in publicatia stiintifica Journal of Applied Toxicology rezultatele unui studiu asupra tumorii la san in cazul a 20 de femei. Prin respectivul studiu s-a demonstrat ca in 18 din cazurile examinate erau prezenti compusii chimici numiti parabeni.
Cel mai frecvent folositi parabeni sunt: methylparaben, ethylparaben, propylparaben si butylparaben. Mai rar vom gasi: isobutylparaben, isopropylparaben, benzylparaben. Parabenii se absorb rapid, sunt metabolizati si apoi eliminati, insa anumite cantitati raman depozitate in organism (mai ales in apropierea sanilor, din cauza deodorantelor) si pot afecta sanatatea, indeosebi daca folosim multe produse cosmetice si daca le folosim des.
Cercetatoarea Philippa Darbre, specialist in cercetarea substantelor cu efecte estrogenice la Universitatea din Reading, din Marea Britanie, atrage atentia asupra faptului ca produsele chimice care actioneaza asemanator estrogenului (hormonul feminin) influenteaza riscul de aparitie a cancerului de san. Exista numeroase probe conform carora sarurile de aluminiu (reprezentand pana la 25% din compozitia unui antitranspirant) trec de bariera pielii, pentru a ajunge in organism unde imita actiunea estrogenului.
O cercetare condusa in iulie 2003, de catre Philippa Darbre, a relevat faptul ca majoritatea tumorilor se dezvolta in partea superioara spre exterior a sanului stang, zona unde in general se aplica cea mai mare cantitate de deodorant. De asemenea, cercetatoarea a sustinut ca dezvoltarea cancerului la san in aceasta zona era de doar 31% din cazuri in anul 1926, an in care folosirea deodorantelor era foarte putin intalnita; in timp ce in anul 1984 procentul a urcat la 61%. Cu acea ocazie, Philippa Darbre a scos in evidenta ca folosirea masiva a deodorantului putea fi legata de un nivel crescut de tumori la piept si in cazul barbatilor.
Studiile acestea au fost privite cu reticenta de catre majoritatea expertilor, acestia din urma cerand cercetari ulterioare pentru a demonstra o legatura reala intre acesti compusi chimici si cancerul la san. Studiile Philippei Darbre nu au aratat daca acesti compusi sunt prezenti si in sanii femeilor sanatoase; de asemenea, nu a fost evidentiat rolul efectiv al parabenilor in dezvoltarea tumorilor.
Incepand cu anul 1992, s-a vorbit de pericolul reprezentat de deodorante, dar, in acelasi timp, acest lucru a fost privit ca o legenda metropolitana si datorita faptului ca in anul 2002, un studiu condus de Dana Mirick, epidemiolog la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, a evidentiat ca deodorantele nu reprezinta un pericol.
Potrivit epidemiologul Michel Thun, de la American Cancer Society, alte surse de estrogen, precum terapiile hormonale pentru menopauza si obezitatea, reprezinta un risc mult mai mare pentru dezvoltarea unei tumori la san.
Pe de alta parte, exista o serie de studii care au aratat ca inlocuitorii parabenului au efecte secundare demonstrate, mai mari decat parabenii. Unele substante folosite ca alternativa la parabeni sunt: triclosan (poate avea un efect cancerigen asupra organismului) si farnesol (induce moartea celulara).
Deci, pana la urma, de ce sa ne ferim? Orice substanta folosita in exces are efecte secundare. Si apa este pura si naturala, dar asta nu inseamna ca nu te poti ineca. Daca ne uitam la efectele adverse ale substantelor ne ingrozim cu siguranta. Dar aceste efecte apar numai in concentratii mari. Multe dintre ele le ingeram din alimente si din mediul inconjurator; chimicalele din cosmetice fiind doar o mica parte din „portia” noastra zilnica.
Nu trebuie insa sa fim nici paranoici, dar nici ignoranti. Nu trebuie sa ne aruncam cu fata inainte la orice produs nou cu un inlocuitor de parabenisau la un produs teoretic natural fabricat prin tehnologii noi, deoarece acestea, fiind mai putin testate, nu sunt obligatoriu mai bune.
Sursa: http://www.italiasalute.it