Experimentele pe animale si produsele derivate din foca: in atentia deputatilor europeni

0
397

Saptamana aceasta, bunastarea animalelor ocupa un loc important pe ordinea de zi a Parlamentului European. Eurodeputatii vor dezbate in plen protejarea animalelor folosite in experimentele stiintifice, interzicerea comertului cu produse derivate din foca si protectia animalelor in momentul uciderii.
experimente pe animale
In Uniunea Europeana sunt utilizate anual, in experimente stiintifice, aproximativ 12 milioane de animale – dintre care 10.000 sunt primate neumane. Conform comunitatii stiintifice, experimentele pe animale sunt esentiale in combaterea bolilor precum anumite forme de cancer, scleroza multipla, bolile Parkinson si Alzheimer, SIDA, malaria, tuberculoza si hepatita. Folosirea animalelor in experimente stiintifice trebuie insa limitata, sustin alte voci, din motive etice.

Protectia animalelor folosite pentru experimente stiintifice

Raportul elaborat de Neil Parish (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, Regatul Unit) sustine interzicerea utilizarii maimutelor mari (cimpanzei, gorile, urangutani, bonobos) deoarece aceste specii sunt amenintate cu disparitia, cu exceptia cazurilor in care obiectivul experimentelor este tocmai conservarea acestora.

Raportul domnului Parish sustine insa ca interzicerea experimentelor pe anumite categorii de animale, precum primatele neumane, ar putea avea rezultate negative asupra sanatatii umane. In plus, cercetarea europeana ar ramane mult in urma celei din America sau Asia, unde bunastarea animalelor nu este asigurata de reguli atat de stricte.

Comertul cu produse derivate din foca

In fiecare an, aproximativ 900.000 de foci sunt omorate in cadrul vanatorilor masive practicate in scopuri comerciale. 60% din acestea sunt omorate in Canada, Groenlanda si Namibia. In UE, vanatoarea de foci se practica in Suedia, Finlanda si Marea Britanie (Scotia), in special pentru gestionarea rezervelor de peste si pentru controlarea anumitor boli. Danemarca si Italia sunt cele mai mari importatoare de piele de foca.

Raportul deputatei europene Diana Wallis (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Regatul Unit), ce va fi dezbatut in plen luni, cere interzicerea comertului cu produse derivate din foca. Exceptii sunt totusi acordate pentru comunitatile inuite (comunitati din regiunile arctice si subarctice) deoarece acestea practica vanatoarea de foci ca mijloc de asigurare a subzistentei.

Protectia animalelor in momentul uciderii

In fiecare an, in UE se sacrifica 360 de milioane de porci, oi, vaci si capre, 4 miliarde de pasari si 25 de milioane de animale crescute pentru blana.

Marti, deputatii europeni vor dezbate un raport al deputatului european Janusz Wojciechowski (Grupul Uniunea pentru Europa Natiunilor, Polonia), care cere evitarea suferintei inutile a animalelor. Exceptii sunt acordate in situatiile uciderilor rituale, pentru respectarea libertatii religioase.
Sursa: Parlamentul European

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.