Raportul pe anul 2012 al Agentiei Europene de Mediu arata ca o treime dintre locuitorii europeni din mediul urban sunt expusi poluarii

Agentiea Europeanade Mediu arata ca o treime dintre locuitorii europeni din mediul urban sunt expusi poluarii

Raportul pe anul 2012 al Agentiei Europene de Mediu arata ca aproape o treime dintre locuitorii europeni din mediul urban sunt expusi poluarii, efectele asupra sanatatii cetatenilor UE fiind extrem de daunatoare.

„Acest raport ne reaminteste, la momentul oportun, cat de importanta este calitatea aerului pentru sanatatea cetatenilor nostri. Iata de ce doresc ca 2013 sa fie anul aerului si de ce ma voi concentra pe consolidarea legislatiei noastre privind calitatea aerului pentru a aborda problemele identificate astazi”, a declarat Janez Potocnik, comisarul pentru mediu.

Calitatea slaba a aerului poate cauza afectiuni cardiorespiratorii, probleme respiratorii si cancer pulmonar. Romania nu face exceptie, insa prof. Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, sustine ca la ora actuala nu se poate face o distinctie intre cazurile de cancer pulmonar determinate de fumat si cele determinate de poluare.

„Monitorizarea calitatii aerului nu este prea vizibila in Romania. Insa, in apropierea intersectiilor din orasele care au pierdut parcuri este evident ca exista o calitate redusa a aerului. Poluarea este unul dintre factorii care duc la exacerbarile de astm bronsic si la bronsita cronica”, a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. Florin Mihaltan, presedintele SRP.

Avertizari pentru pacientii cardiorespiratori la meteo

In ceea ce priveste pacientii copii, medicul spune ca evidente din prisma poluarii sunt acutizarile astmatice.

„Trimiterile pe care le primim de la medicii de familie nu vizeaza poluarea. Poate ca ar trebui sa facem educatie in randul populatiei. Spre exemplu, buletinele de meteo ar trebui sa contina avertizari pentru pacientii cardiorespiratori si cei astmatici ca atunci cand exista femonomene cu potential mare de poluare sa stea in casa si sa-si protejeze sanatatea”, a continuat prof. Mihaltan.

Raportul pe 2012 al AEM privind calitatea aerului in Europa analizeaza expunerea cetatenilor la poluantii atmosferici si ofera o imagine generala asupra calitatii aerului in Europa. Raportul are rolul de a sprijini elaborarea unor politici mai eficiente in favoarea aerului curat.

Particulele (PM) constituie cel mai grav risc sanitar legat de poluarea atmosferica din UE, conducand la mortalitate prematura. Raportul estimeaza ca, in 2010, 21% din populatia urbana a fost expusa la concentratii de particule superioare valorilor limita zilnice cele mai stricte din UE, destinate sa protejeze sanatatea. Pana la 30% din populatia urbana a fost expusa unor concentratii de particule mai fine – superioare valorilor limita anuale din UE (mai putin stricte).

Poluarea, un factor ce pune in pericol sanatatea europenilor

Conform nivelurilor de referinta ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care sunt chiar mai stricte decat cele impuse de legislatia UE, pana la 81% si respectiv 95% dintre locuitorii din mediul urban au fost expusi unor concentratii de particule care depasesc valorile de referinta stabilite pentru protectia sanatatii umane, ceea ce subliniaza necesitatea de a revizui legislatia referitoare la aer.

„Politica Uniunii Europene a redus emisiile multor poluanti in decursul ultimului deceniu, dar putem face mai mult de atat. In multe tari, concentratiile de poluanti atmosferici sunt inca superioare limitelor legale si recomandate, stabilite pentru a proteja sanatatea cetatenilor europeni. De fapt, poluarea atmosferica  in cele mai poluate orase si regiuni”, a conchis prof. Jacqueline McGlade, director executiv al Agentiei Europene a Mediului, citata intr-un comunicat de presa.

Comisia Europeana pregateste in prezent o revizuire a legislatiei UE privind aerul, in consultare cu partile interesate, iar in 2013 va pune un accent deosebit pe politicile de combatere a poluarii aerului.

Consultati Raportul pe anul 2012 al Agentiei Europene de Mediu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *