Exxon Mobil investeste 600 de milioane de dolari in combustibil din alge

Proiectul companiei va fi realizat in parteneriat cu Synthetic Genomics, o companie de biotehnologie fondata de pionierul in inginerie genetica Craig Venter.
exxon mobil
Compania americana Exxon Mobil Corp a anuntat, ieri, ca va investi 600 de milioane de dolari ca sa produca un nou tip de combustibil obtinut din alge, scrie „New York Times”, citat de Reuters. Exxon incearca de mai multi ani sa obtina combustibili alternativi, conform vicepresedintelui Exxon pentru cercetare si dezvoltare, Emil Jacobs. „Efectiv am luat in calcul orice posibilitate, tinand cont de anumiti parametri”, a spus Jacobs.

Exxon Mobil Corp, cea mai mare companie listata din lume, a afisat o scadere de 58% a profitului trimestrial, rezultatele fiind sub estimarile Wall Street, in contextul in care recesiunea mondiala a redus cererea de petrol si a dus la scaderea preturilor, relateaza Reuters.

Profitul net din primul trimestru a fost de 4,55 miliarde de dolari sau 92 de centi/actiune, comparativ cu profitul de 10,89 miliarde de dolari sau 2,02 dolari/actiune, din aceeasi perioada a anului trecut. Analistii estimau, in medie, un profit de 95 de centi/actiune, potrivit rezultatelor unui sondaj Reuters. Productia de petrol si de gaze a crescut usor la 4,2 milioane de barili echivalent de petrol pe zi, in conformitate cu estimarile analistilor. Castigurile din sectorul de extractie au scazut cu 60%, la 3,5 miliarde de dolari, in timp ce castigurile din sectorul de rafinare si de vanzare au scazut cu 3%, la 1,13 miliarde de dolari.

Exxon si alte companii energetice au inregistrat o scadere brusca a preturilor la petrol si la gaze dupa nivelul maxim atins in vara trecuta, ca urmare a diminuarii consumului. Petrolul s-a ieftinit, in medie, in primul trimestru la aproape 43 dolari/baril, in scadere cu 56% fata de nivelul atins in perioada similara a anului anterior, in timp ce pretul mediu al gazelor naturale a scazut cu 44% in Statele Unite. Cu toate acestea, spre deosebire de alte companii concurente, ce au redus costurile si au amanat proiectele majore, Exxon aloca inca sume din ce in ce mai mari pentru dezvoltare.

Compania a cheltuit in primul trimestru 5,8 miliarde de dolari in sectorul de explorare si dezvoltare, cu 5% mai mult decat in primele trei luni ale anului precedent. „In ciuda schimbarilor dramatice din mediul economic international, Exxon Mobil isi mentine prioritatile pe termen lung si abordarea disciplinata a investitiilor de capital”, a declarat presedintele-director general al Exxon, Rex Tillerson.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *