Fabricile de ciment din Romania, pot avea rol depoluator prin co-procesarea deseurilor, adica prin inlocuirea, in procesele industriale, a materiilor prime si a combustibililor primari cu deseuri corespunzatoare.
Astfel, fabricile de ciment din Romania asigura un parteneriat in gestionarea deseurilor.
„Nu numai ca nu poluam, asa cum o faceam inainte de 89, dar am devenit un depoluator calificat si clasificat ca atare dupa normele europene”, a declarat pentru REALITATEA.NET Mihai Rohan, presedintele CIROM.
In fabricile de ciment se pot co-procesa doua categorii principale de deseuri: cu continut energetic – co-procesate energetic ca si combustibilii alternativi si deseuri cu o compozitie mineralogica similara cu a materiilor prime traditionale sau cu a produsului intermediar (clincher) – valorificat material ca materii prime alternative sau adaosuri pentru fabricarea cimenturilor alternative.
Investitiile realizate pana in prezent pentru dezvoltarea aceste activitati la fabricile de ciment din Romania fac posibila co-procesarea unei game largi de deseuri: petroliere ( de la uleiuri uzate, gudroane si pamanturi contaminate), cauciuc (inclusiv anvelope uzate intregi), plastic, hartie, pielarie, textile, lemn si rumegus, vopsele uzate etc.
Nu pot fi co-procesate deseurile periculoase, precum cele nucleare, medicale infectioase, sau bateriile intregi. Co-procesarea deseurilor nu are impact negativ asupra sanatatii si sigurantei publice, asupra mediului inconjurator si calitatii cimenturilor.
Astfel, se contribuie la conservarea resurselor naturale, prin substituirea partiala a combustibililor fosili cu unele alternative si la reducerii indirecte a emisiilor de gaze care s-ar genera daca deseurile ar fi incinerate.
Mihai Rohan, presedintele CIROM, a declarat ca a convins, de la om la om, locuitorii aflati in zonele de langa fabricile de ciment sa recicleze, ducand deseurile la co-procesare. Intreg procesul de convingere a durat insa aproape cinci ani, a precizat Mihai Rohan.
Sursa: Realitatea TV