Fast Food – Diversiunea McDonald”s

Lantul de restaurante fast-food a scos pe piata cateva brosuri, pentru a-i convinge pe consumatori ca produsele lor sunt de calitate si nu le afecteaza sanatatea.
McDonalds
„Mananca inteligent, fii activ!”, ne sfatuiesc cei de la McDonald”s. Pentru a-si sustine indemnul ne spun ca mancarea lor „poate fi parte a unei diete echilibrate”. Ghidul ofera „o schema a celor mai populare produse”, cu informatiile lor nutritionale si cateva exemple de meniuri. Toate contin produsele lantului de restaurante. Daca propunerile pentru masa de dimineata respecta sfaturile date de nutritionisti, pranzul reprezinta adevarate bombe calorice. De exemplu, pentru meniul doi avem drept sugestie un „filet-o-fish”, o placinta cu visine si un pahar de Coca-Cola, Fanta sau Sprite. Considerand ca se va alege o bautura de 250 ml, consumatorul va ingera deja 685 kcal. Autorii ghidului pornesc de la premisa ca fiecare dintre noi va consuma numai ce ne propun ei, astfel incat sa nu depasim cele 2.000 kcal zilnice. Numai ca in lumea reala lucrurile stau cu totul altfel.

Piramida calorica
Diversiunea continua cu „piramida McDonald”s a stilului de viata”. Ar fi fost foarte bine daca s-ar fi precizat la ce fel de stil de viata se face referire: sanatos sau nesanatos, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. La baza acesteia se afla apa, cafeaua si bauturile carbogazoase. Oricare dintre consumatorii care vor respecta aceste principii ar ajunge in scurt timp la boli grave. Aditivii alimentari continuti de aceste bauturi aduc afectiuni ale tractusului intestinal, astm, alergii, induc sindromul ADHD, impiedica fixarea calciului in oase. Cafeaua bauta in exces afecteaza sistemul cardiovascular si surescita sistemul neuropsihic. Toate treptele piramidei contin produse de la McDonald”s, care contin o cantitate mare de grasimi, aditivi alimentari, sodiu si aduc un aport caloric important. Consumatorii aveau dreptul sa stie, prin lege, care sunt ingredientele din fiecare dintre produsele vandute in acest lant de restaurante.

Grasimi periculoase
Consumatorul este indus in eroare si cu privire la natura uleiului folosit. In ghidul „Mananca inteligent, fii activ!” ni se spune ca uleiul pentru prajit este „ulei 100% vegetal, partial hidrogenat”, pe cand la capitolul „Stiati ca…” aflam ca „uleiul folosit la prajire este 100% vegetal, din seminte de rapita si floarea-soarelui”. Daca prima informatie este corecta, atunci nu se incadreaza in conceptul de alimentatie sanatoasa. Uleiul partial hidrogenat afecteaza inima si ficatul. Prin prajire, amidonul si unii aminoacizi din cartofi reactioneaza cu lipidele din ulei, rezultand acrilamida, substanta cancerigena. Totusi, autorii ghidului plaseaza cartofii prajiti la mijlocul piramidei, sugerandu-ne ca este corect sa ii consumam zilnic. Din ghidul „Calitate garantata la McDonald”s” aflam ca exista un angajat, care verifica „distributia semintelor de susan” pe chifle. Sistemul calitatii clamat nu controleaza nici unul dintre parametrii esentiali ai profilului nutritional al alimentului, importanti pentru aprecierea calitatii nutritionale conform Regulamentului UE 1924/2006, ne spune specialistul. Produsele nu corespund Legii 123 privind alimentatia in unitatile de invatamant preuniversitar. Prin toate ghidurile pe care le-a scos pe piata reteaua de restaurante isi ameteste clientii, care pot avea impresia ca, mancand de la McDonald”s, vor fi sanatosi. Citind printre randuri, le putem spune ca in primul rand vor fi foarte grasi, celelalte probleme de sanatate decurgand de aici.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *