Femeile de la tara, pregatite sa conserve „Anotimpuri la borcan”

Femeile de la ?ar?, preg?tite s? conserve „Anotimpuri la borcan”
Femeile de la tara, pregatite sa conserve „Anotimpuri la borcan”
Femeile de la tara, pregatite sa conserve „Anotimpuri la borcan”

Femeile casnice din mediul rural au posibilitatea sa se specializeze gratuit in prepararea de alimente traditionale. Asociatia React a lansat proiectul „Anotimpuri la borcan”, prin intermediul caruia sute de femei din regiunea Centru vor avea acces la cursuri pentru fabricarea de conserve din legume si fructe. Proiectul este finantat din fonduri europene, prin POSDRU, valoarea totala fiind de 2,1 milioane de euro.

In proiect se pot inscrie femei din mediul rural care nu au un loc de munca in prezent, dar carora le place sa lucreze in bucatarie, conditia fiind sa stie sa scrie si sa citeasca, intrucat cursurile presupun o parte teoretica si o parte practica. Absolventele vor primi diplome acreditate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si de Ministerul Educatiei, in meseria de lucrator in fabricarea conservelor de legume si fructe. Aceste femei vor face ulterior parte din reteaua „Anotimpuri la borcan”, brand sub care vor putea sa isi vanda preparatele traditionale. De asemenea, vor primi spijin pentru obtinerea unui loc de munca in domeniu, pentru autorizare sau integrare in diverse forme de asociere antreprenoriala la nivelul fiecarei comunitati. Proiectul presupune si infiintarea in zona Centru a unei bucatarii complet ultilate si avizate din punct de vedere igienico-sanitar, unde femeile inscrise in proiect vor putea transforma muraturile si dulceturile pe care le realizeaza in fiecare an in produse pregatite pentru a fi vandute in magazinele de la oras.

„In Romania, ca si in restul Europei, sunt din ce in ce mai cautate produsele sanatoase, realizate dupa retete speciale. Singurele locuri unde mai gasim aceste gusturi deosebite sunt camarile familiilor din mediul rural. Din pacate, cea mai buna dulceata si cei mai aromati catraveti murati pot ajunge pe mesele orasenilor, doar daca sunt preparate in bucatarii autorizate igienic si sanitar. Intr-o gospodarie gasesti mai rar conditiile de care ai nevoie pentru a vinde produsele traditionale, legal. De aceea, „Anotimpuri la borcan” vine in comunitatile in care sunt femei interesate sa isi transforme priceperea si pasiunea pentru gatit intr-o afacere de familie si le pune la dispozitie, gratuit, cursuri de specialisti in conserve si bucatarii dotate profesional”, spune Anca Stefan, presedinte Asociatia React.

Femeile care doresc informatii suplimentare sau doresc sa se inscrie in proiect au la dispozitie tel. 0732 222311, [email protected], Viorica Toader, Asociatia ReAct Sibiu, Bulevardul Vasile Milea, Bl.9, Sc.E, Ap.57, program de luni pana vineri, intre orele 9 si 17. De asemenea, inscrierile in proiectul „Anotimpuri la borcan” se pot face pe site-urile www.anotimpurilaborcan.ro sau www.asociatiareact.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *