Eco-Rom Ambalaje: Romanii colecteaza selectiv de 50 de ori mai mult decat in urma cu opt ani

0
627
Palmer, despre taxa pe reciclarea ambalajelor: Discutăm cu ministerele, cu producătorii, pentru identificarea de soluţii
Palmer, despre taxa pe reciclarea ambalajelor: Discutăm cu ministerele, cu producătorii, pentru identificarea de soluţii
Eco-Rom Ambalaje: Romanii colecteaza selectiv de 50 de ori mai mult decat in urma cu opt ani
Eco-Rom Ambalaje: Romanii colecteaza selectiv de 50 de ori mai mult decat in urma cu opt ani

Romanii colecteaza selectiv de 50 de ori mai mult decat in urma cu opt ani de zile, potrivit unui raport al Eco-Rom Ambalaje, prima si cea mai mare organizatie de preluare de la agentii economici a obligatiilor de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje.

Compania a reciclat, in cei 10 ani de activitate, aproximativ 2,6 de milioane de tone de deseuri de ambalaje. Astfel, organizatia a contribuit la salvarea a 5,2 milioane de tone de resurse naturale (petrol, lemn, nisip, feldspat, minereu de fier, bauxita).

,,In anul 2004 am pornit un proiect extrem de ambitios pentru acea perioada si anume crearea unui sistem inedit de colectare separata si reciclare a deseurilor de ambalaje in Romania. Acesta se bazeaza pe un parteneriat eficient intre industria producatoare de bunuri ambalate, operatori de salubritate, colectori de deseuri, reciclatori, autoritati locale si cetateni. Practic, am unit toti actorii implicati in sistemul de gestiune a deseurilor pentru un deziderat comun: cresterea cantitatilor de deseuri reciclate, astfel incat Romania sa ajunga la nivelul celorlalte state europene.” a declarat Sorin Cristian Popescu, directorul general Eco-Rom Ambalaje.

Acest model a determinat ca domeniul gestiunii deseurilor de ambalaje sa fie unul la care Romania si-a indeplinit, an de an, obiectivele asumate fata de Uniunea Europeana ajungand, in prezent, la un procent de 55% reciclare din totalitatea deseurilor de ambalaje puse pe piata la nivel national.

De 10 ani, acest sistem este sustinut integral de membrii Eco-Rom Ambalaje, printr-un aport financiar de 280 de milioane de lei. 80% din aceasta suma este directionata anual catre companiile de gestiune a deseurilor si extinderea sistemului de colectare separata: asigurarea serviciilor de colectare, sortare si transport a deseurilor catre fabricile de reciclare, investitii in infrastructura de colectare separata pentru populatie si in campanii de informare si educare a populatiei privind importanta colectarii separate a deseurilor de ambalaje.

Bazele sistemului de colectare separata a deseurilor de ambalaje pentru populatie au fost puse de Eco-Rom Ambalaje in anul 2006, in 14 localitati, numarul acestora crescand in ultimii 10 ani de peste 33 de ori, ajungand astazi la 464 de localitati. Astfel, aproximativ 45% din populatia Romaniei – circa 9 milioane de romani – are acces acum la serviciul pus la dispozitie de organizatie.

Cresteri semnificative se remarca si in ceea ce priveste cantitatile colectate separat de la populatie. Ca urmare a extinderii sistemului si a numeroaselor campanii de informare si educare a populatiei, cantitatile au crescut de 50 de ori: de la 800 de tone in 2006 la aproximativ 40.000 de tone la finalul anului 2013.

In acelasi timp, 100.000 de elevi – peste 10% din invatamantul primar din Romania – au aflat despre colectarea separata a deseurilor de ambalaje prin intermediul programelor educationale desfasurate de organizatie, precum Laboratorul Verde al Reciclarii, ECOlimpiada si a manualului „Invatam sa reciclam ambalajele”.

Eco-Rom Ambalaje sustine 20% din piata muncii din Romania in domeniul gestiunii deseurilor

Prin sistemul de colectare separata a deseurilor de ambalaje realizat si investitiile substantiale ale industriei in dezvoltarea acestuia, Eco-Rom Ambalaje sustine aproximativ 20% din piata muncii din Romania in domeniul gestiunii deseurilor. Mai exact, Eco-Rom Ambalaje a determinat crearea a 6.600 de locuri de munca in 2011, pentru ca in 2012 numarul acestora sa creasca cu 30% ajungand la 9.450, conform celor mai recente statistici la nivel national.*

,,Impactul Eco-Rom Ambalaje in Romania este semnificativ – suntem prima organizatie de transfer de responsabilitate creata pentru a indeplini obligatiile de reciclare ale industriei si primii care au pus la dispozitie romanilor serviciile de colectare separata a deseurilor de ambalaje. Suntem mandri si bucurosi ca eforturile si initiativele noastre din toti acesti ani au avut si continua sa aiba rezultate. Fiecare investitie in dezvoltarea si consolidarea gestiunii deseurilor de ambalaje, fiecare actiune de constientizare si educare a populatiei a determinat o schimbare de comportament la nivelul societatii. De 10 ani contribuim la dezvoltarea spiritului civic si ecologist al romanilor, iar aceasta este cea mai mare reusita a noastra. In prezent, 9 din 10 gospodarii stiu ce este colectarea separata si 3 din 10 chiar separa deseurile de ambalaje” a adaugat Sorin Cristian Popescu.

La nivel european se prefigureaza cresterea pana la 70-80% a obligatiilor de reciclare globale, incepand cu anul 2020. In acest context, Eco-Rom Ambalaje impreuna cu producatorii si importatorii de bunuri ambalate isi propun sa sustina in continuare cresterea performantei sistemului de colectare separata a deseurilor de ambalaje din Romania, prin eficientizarea parteneriatelor cu actorii responsabili, transparenta rolurilor si a datelor si prin campanii de informare si constientizare privind importanta separarii deseurilor ca responsabilitate si obligatie.

Eco-Rom Ambalaje S.A. este o organizatie infiintata la sfarsitul anului 2003 de un grup de companii care activeaza in Romania si care au luat initiativa implementarii sistemului de responsabilitate a producatorului, in tara noastra. Acest sistem are ca scop indeplinirea obligatiilor de reciclare a deseurilor de ambalaje ce revin producatorilor care pun pe piata produse ambalate.

Eco-Rom Ambalaje a inceput activitatea in 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmand ca anul 2013 sa se incheie cu 2.849 de companii responsabile in portofoliu – reprezentand circa 5% din forta de munca salariala a Romaniei. Din 2013, Eco-Rom Ambalaje este membru fondator al organizatiei internationale EXPRA.

Afacerile Eco-Rom Ambalaje s-au ridicat anul trecut la 10 milioane de euro, iar compania a marcat un profit net de circa 400.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.