Fermele de rame in agricultura bio

Fermele de râme în agricultura bio
Fermele de rame in agricultura bio
Fermele de rame in agricultura bio

Fermele de rame sunt recipiente etanse umplute cu compost, rame si pamant de gradina, pentru a produce pamant organic necesar micilor ferme ecologice.

Materiile organice, cum ar fi resturile de mancare, poate fi alimente ideale pentru rame, care in schimb produc un pamant bogat in substante nutritive, care poate fi utilizat pe gazon, gradini si ferme bio.
Scopul ramelor este de a elimina deseurile organice din gospodarie intr-un mod eficient si ecologic. Hranirea cu anumite resturi de bucatarie a ramelor poate reduce cantitatea de deseuri menajere din gospodarie si astfel se pot face economii banesti. In plus, ramele contribuie la crearea unui sol bogat si fertil.

Numai anumite tipuri de rame sunt adecvate pentru fermele de rame dintre care rama rosie comuna (Eisenia foetida) este specia cea mai buna. Fermele de rame nu sunt de mari dimensiuni. Ramele traiesc in containere (care pot fi stivuite) si unde consuma deseuri pentru a produce pamant fertil. O ferma de rame este destul de mica si poate fi usor de transportat daca recipientele sunt inchise etans. Fermele de rame se dezvolta cel mai bine in zone umbrite sau intunecate, departe de vibratii si zgomote puternice.

O mica ferma de rame consta dintr-un recipient etans, cu gauri in partea de sus pentru ventilatie. In primul rand, in recipient, se aseaza ziare si deseuri organice, cum ar fi cojile de oua zdrobite. Apoi sunt adaugate pamantul umed de gradina si la urma ramele. Tehnologia unei ferme de rame este destul de simpla, deoarece acestea nu mai au nevoie de alt ajutor pentru a manca si a se reproduce.

Desi intr-o ferma de rame, intretinerea este redusa, problemele ocazionale pot aparea. Daca ramele incep sa moara, in containere ar putea fi prea cald si ar trebui sa fie plasate intr-o zona rece. Daca viermii incearca sa iasa (sa scape), solul trebuie sa fie umezit. Daca ramele au un miros puternic inseamna ca sunt hranite prea des, si inca mai este hrana reziduala, care trebuie sa fie consumata inainte de a se adauga noi alimente.

Numai anumite tipuri de deseuri organice ar trebui sa fie date ca aliment pentru rame. Cele mai bune alimente pentru fermele de rame sunt painea, cojile de oua, zatul de cafea, legumele si hartia. Desi fructele sunt bune nu trebuie sa contina deseuri de citrice, care pot fi daunatoare ramelor. Resturile de carne, lactate, ceapa si gunoiul de grajd, de asemenea, pot fi daunatoare pentru rame si ar trebui sa fie evitate.

Pretul de vanzare a unui asemenea pamant provenit din cresterea ramelor poate ajunge la 20 RON/kg. Momentan nu exista pe piata un fertilizator mai natural si mai nutritiv decat acesta. Poate fi utilizat in doza de 5-8 kg de pamant fertil la o suprafata de 100 mp de gradina. Se aplica deasemenea si in ghivecele cu plante si flori.

 

 

Sursa: agriculturae.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *