Fermierii care nu respecta normele privind ecoconditionalitatea vor fi exclusi de la plata!

Fermierii care nu respecta normele privind ecoconditionalitatea vor fi exclusi de la plata!
Fermierii care nu respecta normele privind ecoconditionalitatea vor fi exclusi de la plata!

Potrivit unui proiect de Ordin al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, incepind din acest an fermierii care solicita plati directe din fonduri europene si bugetare, prin anumite scheme si masuri de sprijin din PNDR 2014-2020, vor trebui sa respecte normele privind ecoconditionalitatea. Normele de ecoconditionalitate cuprind standarde privind bunele conditii agricole si de mediu ale terenurilor (GAEC) si cerinte legale in materie de gestionare (SMR). O noutate fata de anii precedenti sunt cerintele privind bunastarea animalelor (SMR 11-13), insa acestea se vor aplica incepind cu data de 1 ianuarie 2016.

Pentru anii 2015 si 2016, normele privind ecoconditionalitatea cuprind si obligatia pastrarii de catre fermieri a raportului dintre suprafata terenurilor utilizate ca pajisti permanente si suprafata agricola totala, respectiv a suprafetelor declarate de agricultori in 2007, conform prevederilor art. 93 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 306/2013.

Sunt nominalizate si Institutiile implicate in controlul privind respectarea normelor de ecoconditionalitate, acestea fiind Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (GAEC 1-7, SMR 1-3, 10) si Agentia Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Animalelor (SMR 4-9, SMR 11-13). Nerespectarea normelor GAEC si SMR din vina fermierului se sanctioneaza, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013, cu reducerea cuantumului sumelor ce ar fi revenit agricultorului pentru suprafata si animalele detinute sau chiar la excluderea totala de la plata.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente