Traim intr-o societate de consumatori, iar uneori, pretul nu este atat de evident incat s-ar parea la prima vedere. Multi romani pierd din vedere faptul ca fiecare gest sau atitudine poate avea repercusiuni mai tarziu asupra sa si a mediului in care traiesc. Pentru ca au sesizat potentialul firmelor ecologice, zeci de antreprenori dezvolta afaceri in domeniu “bio”. De la spalatorii pentru masini si pana la haine pentru copii, oferta de piata este extrem de variata, oferind solutii tuturor iesenilor care vor sa traiasca “eco”.
Spalatoria ecologica: un rasfat pentru masini
Spalatoria auto fara apa este un concept nou de a spala, curata, lustrui si proteja intr-o singura operatie orice suprafata neteda vopsita, din sticla, inox, plastic sau ceramica. Acest concept a provocat o adevarata revolutie pe piata serviciilor de curatenie si este lansat si aplicat in momentul de fata in peste 40 de tari.
O spalatorie auto fara apa este 100 % ecologica deoarece nu utilizeaza apa si detergenti, nu deverseaza agenti poluanti in canalizare. In plus, toate produsele utilizate in astfel de spalatorii sunt netoxice, biodegradabile si ecologice.
Viorel Cojocariu este proprietarul spalatoriilor auto din parcarile supermarketurilor Kaufland. Ideea i-a venit gandindu-se la necesitatile oamenilor, care isi doresc sa economiseasca tot mai mult timp. Astfel, in timp ce iesenii isi fac cumparaturile, in parcare, masina lor este spalata. Ideea a prins contur tot mai mult, iar in momentul de fata, pe timp de vara, antreprenorul are aproximtiv 300 de solicitari, pe luna.
Timpul alocat pentru spalarea ecologica fara apa a unei masini de marime medie este de circa 15-20 minute, iar cantitatea medie de solutie consumata este de 100 -150 ml.
“Preturile pe care eu le practic la spalatoriile mele nu se compara cu cele din spalatoriile normale. De exemplu, tot pachetul, care contine exterior cu abur, interior aspirat si igienizat, curatarea tapiteriei si a motorului, ajunge la suma de 132 de lei”, sustine proprietarul spalatoriei Euro Activity.
Spalarea masinilor se face cu produse speciale. Acestea nu ajuta doar la curatare, ci protejeaza suprafata curatata de zgariere, ofera stralucire si protejeaza suprafata curatata de radiatii UV si ploi acide.“Nu exista termen de comparatie intre spalatoria ecologica si cea normala. Sunt doua procese total diferite. Daca la spalatoria cu apa, spuma activa elimina lacul si se imbiba in vopsea, dupa ce trec cu masina pe la noi, clientii pleaca la volanul unui autoturism care pare a fi proaspat scos din fabrica”, mai povesteste Viorel Cojocariu.
Potrivit administratorului spalatoriei ecologice de masini, romanii apeleaza la astfel de servicii tot mai mult. “Acum sunt nevoit sa primesc fiecare client in functie de programari, intrucat este aproape imposibil sa gaseasca un loc liber la spalatoriile mele, daca vine neanuntat”, explica Viorel Cojocariu.
Un capital minim de 2.000-3.000 euro este suficient pentru deschiderea unei astfel de spalatorii. “Singurul dezavantaj al acestei afaceri este operatorul. Dureaza destul de mult instruirea angajatilor”, spune antreprenorul.
Curat, simplu si “eco”
Curatarea ecologica protejeaza hainele de situatiile neplacute, precum decolorarea sau intratul la apa. Tehnologia de curatare, numita si “curatare uscata”, nu foloseste apa ci numai anumite tipuri de solventi speciali si este cel mai sigur mod de a curata hainele fara a le deteriora. Toate substantele folosite in curatatoriile si spalatoriile ecologice sunt non-toxice si biodegradabile.
Indiferent de natura petelor (grasime, cafea, vin sau rugina), curatarea celor mai pretentioase articole, cum ar fi rochiile de mireasa sau pentru ocazii speciale, acestea isi gasesc rezolvarea intr-un timp foarte scurt.
“Exista ieseni care vin la spalatoria ecologica, insa clientii sunt in special cei care au venituri mai mari. Fluxul cel mai mare de clienti este in perioada de toamna-iarna, iar cele mai dese solicitari sunt pentru costume si paltoane”, sustine proprietarul spalatoriei ecologice Omni Clean, Calin Filipescu.
Pentru a-si dezvolta mai mult afacerea, Filipescu a creat si serviciul de comenzi on-line la domiciliu. “Transportul pentru colectarea si distribuirea articolelor este asigurat de firma noastra, pentru comenzi ce depasesc 50 ron”, spune proprietarul spalatoriei Omni Clean.
Haine “eco” se pentru copii
Industria “ecofashion” este la noi abia la inceput, producatorii si designerii autohtoni incepand timid sa foloseasca materiale si tehnologii ecologice. Nu acelasi lucru se poate spune despre creatorii renumiti, care au deja vechime in utilizarea materialelor organice. La fel de timid isi face aparitia la noi si ecoeticheta pentru produsele textile, care descrie exact compozitia fibroasa a produsului si indicii de toxicitate. Faptul ca pesticidele care sunt folosite pentru a proteja culturile de plante destinate industriei textila dauneaza faunei, contamineaza alte produse si ajunge in alimente nu este un secret. “Ecofashionul” urmareste sa protejeze mediul inconjurator, sanatatea consumatorilor si sa imbunatateasca conditiile de lucru pentru muncitorii din industria textila. Hainele ecologice sunt realizate din textile naturale organice, cum ar fi bumbacul cultivat fara pesticide sau matasea obtinuta de la viermii de matase crescuti in mediu organic.
In tara noastra, hainele ecologice s-au dezvoltat in sectorul vestimentatiei pentru bebelusi. Pentru ca cei mici au pielea mai sensibila, ei sunt predispusi la reactii negative provocate de chimicalele din fibra textila. Din acest considerent a aparut imbracamintea organica. Ea protejeaza pielea copilului de iritatii si reduce expunerea la alergeni. Imbracamintea ecologica contine oferte variabile de la body, caciulite, costumase, paturici si salopete. Ecokids.ro, Ecomami.ro sau Ecosezon.ro sunt doar cateva dintre site-urile din tara care furnizeaza atat haine “eco” pentru cei mici, cat si diferite accesorii pentru adulti.
“Site-ul ecokids.ro s-a nascut din necesitatea de a avea, si in tara noastra, posibilitatea de a creste un copil in cele mai bune conditii, daruindu-i cele mai bune produse existente la ora actuala. De la mancare bio pentru bebelusi, toate pot fi gasite la magazinul nostru online. Toate sunt produse organice sau bio certificate, de cea mai buna calitate, fara pesticide si alte chimicale care pot afecta sanatatea copilului”, sustin reprezentantii site-ului ecokids.ro. Preturile acestor haine sunt, intr-adevar, putin mai ridicate fata de cele obisnuite. Acest lucru este justificat de proprietarii ecokids.ro prin faptul ca “bumbacul organic este mai scump de produs decat bumbacul obtinut in mod conventional, care este ajutat de toate chimicalele si pesticidele folosite in producerea lui. De asemenea, procesul de recoltare al bumbacului organic este mai costisitor si nu in ultimul rand materialele organice sunt mai scump de fabricat. La prima vedere, ai putea crede ca este mai usor de produs bumbacul organic decat cel conventional deoarece nu sunt utilizate semintele GMO atat de scumpe, fertilizatori scumpi pe baza de petrol, sau ierbicide si pesticide scumpe si toxice ca si in cazul culturilor conventionale. Dar si in cazul culturilor organice este necesar controlul buruienilor si al insectelor daunatoare, ceea ce costa. Tocmai de aceea la cresterea bumbacului conventional se utilizeaza toate acele chimicale toxice”.
O afacere “murdara” pentru un mediu mai curat
Principalul avantaj al toaletelor ecologice mobile consta in faptul ca ele nu necesita racordare la reteaua de alimentare cu apa si canalizare. In general, firmele din domeniu isi ofera serviciile pentru diferite evenimente culturale, sportive, intruniri sau la organizarea santierelor de constructii.
Dragos Gafita este printre primii ieseni care a indraznit sa investeasca in toaletele ecologice. “Firma noastra, Data Incorporated ofera un pachet complet si complex de produse si servicii in domeniul sistemelor ecologice sanitare. Solutiile oferite sunt superioare calitativ, diversificate, moderne si de ultima generatie. De asemenea, noi reactionam constant la schimbarile pietei, cautand permanent noi modalitati de imbunatatire a produselor si serviciilor oferite. Credeam ca asta ne face diferiti fata de alte firme din domeniu”, sustine Dragos Gafita.
Mai mult decat atat, Gafita s-a implicat si intr-o campanie umanitara, care vizeaza utilizarea toaletelor ecologice. “Noi renuntam la o parte din profitul nostru si avem grija de tot ce trebuie, inclusiv transport si instalare, pentru a demara o operatiune cu efect vizibil imediat si de o utilitate indiscutabila, operatiune numita “Toalete pentru scolile de la sate”. Practic o persoana subventioneaza cumpararea unei toalete ecologice si alege scoala in care vrea sa ajunga. Chiar din acea zi, se poate porni montajul”, declara afaceristul iesean.
Initiativele ecologice – sustinute de stat
Unul dintre programele “eco” ale statutul roman se numeste Casa Verde. In acest an, programul guvernamental a inceput pe 1 iunie, iar la nivelul judetului Iasi a fost alocata suma de 3,7 milioane de lei. “Persoanele care vor sa-si monteze pompe de caldura pentru incalzirea locuintei, vor primi de la stat un ajutor financiar de 8.000 de lei. Cei care vor sa-si puna panouri solare pe casa, vor primi si ei o finantare de 6.000 de lei”, a declarat Galea Temneanu, purtatorul de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi. Scopul programului este imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru inalzire si obtinerea de apa calda menajera.
Prin finantarea nerambursabila din Fondul pentru mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, se incurajeaza utilizarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabila, nepoluante.
______________________
Criterii de eligibilitate a solicitantului, in cadrul programui Casa Verde
Pentru a beneficia de subventii in cadrul programului, solicitantul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) este persoana fizica care isi are domiciliul pe teritoriul Romaniei;
b) este proprietar/coproprietar al imobilului pe/in care se implementeaza proiectul; imobilul trebuie sa nu faca obiectul unui litigiu in curs de solutionare la instantele judecatoresti, vreunei revendicari potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauza de utilitate publica;
c) nu are obligatii restante la bugetul de stat, bugete locale, conform legislatiei nationale in vigoare;
d) in activitatea desfasurata anterior inceperii proiectului nu a incalcat dispozitiile legale privind protectia mediului si nu sponsorizeaza activitati cu efect negativ asupra mediului.