Primul tunel de cale ferata din Europa alimentat cu energie solara

Panouri solare

Primul tunel de cale ferata alimentat cu energie solara din Europa va fi inaugurat astazi la Anvers, in Belgia. Tunelul are o lungime de 3,3 kilometri si face parte din traseul feroviar de mare viteza care va lega Parisul de Amsterdam.

Gratie alimentarii cu energie solara, se estimeaza ca se va evita poluarea atmosferei cu 47.300 de tone de dioxid de carbon in urmatoarele doua decenii, potrivit The Telegraph.

Electricitatea generata de cele 50.000 de panouri fotovoltaice va furniza energia necesara pentru functionarea trenurilor care vor circula prin tunel cu o viteza de aproximativ 300 de kilometri la ora, dar si pentru orasul Anvers.

Astfel, panourile vor genera o cantitate de electricitate de 3.300 MWh pe an, suficienta pentru a acoperi consumul de curent electric al unui numar de 950 de familii.
Costul total al panourilor solare, produse de compania belgiana Enfinity, se ridica la circa 12,6 milioane de lire sterline.

Mai multe proiecte in derulare

Energia solara este privita ca o metoda de reducere a poluarii produse de transportul feroviar. De exemplu, in Italia circula un tren pe acoperisul caruia au fost montate panouri solare ce furnizeaza energia necesara functionarii sistemului de aer conditionat. Costul montarii panourilor solare a fost suportat din fondurile Uniunii Europene.

Si francezii se uita la aceasta tehnologie pentru a asigura electricitatea necesara pentru iluminat si aer conditionat intr-un tren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *