Fondurile ajung greu in Energie

In perioada 2007-2013, companiile din energie vor putea accesa fonduri europene de 86 de milioane de euro pentru finantarea proiectelor de transport si distributie a energiei electrice, a gazelor si petrolului si pentru extinderea acestor retele.

Reprezentantii ministerului au spus ca aceia care doresc sa-si instaleze propriile sisteme de producere a energiei electrice (cum ar fi instalatiile eoliene) nu vor primi finantare din acest program, ci din Programele Operationale Regionale (POR). Pentru 2007, fondurile sunt de doar doua milioane de euro, suma suficienta doar pentru finantarea unor studii de prefezabilitate si fezabilitate.

Electrica spera in finantare

Electrica a trimis, incepand de-acum doi ani, peste 20 de proiecte la Ministerul Economiei cu studii de fezabilitate pentru a primi bani europeni. Cu toate astea, proiectele trebuie rescrise si adaptate la alti indicatori financiari, economici si metodologici, spun cei din minister, deoarece sunt depasite.

“Exista o contradictie aici: ei ne spun sa demonstram ca putem asigura cofinantarea si ca investitia este rentabila, dar, daca investitia este rentabila, finantarea poate veni de la o banca “, a spus Anda Barbulescu, reprezentantul Electrica in dezbaterea de la Ministerul Economiei.

Ea s-a plans ca “ghidul solicitantului lipseste cu desavarsire si este putin important cati bani sunt daca nu sunt clare criteriile de accesare a lor”. Cei din minister spun ca ghidul solicitantului va fi finalizat “intr-o luna-doua” deoarece sunt multe aspecte care “par simple, dar care sunt foarte complicate”.

Citeste articolul Fondurile ajung greu in Energie integral in Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente