Forme si dimensiuni democratice: Legumele curbate sunt din nou acceptate

Castravetii si morcovii curbati nu vor mai fi supusi normelor specifice de comercializare si vor reveni pe tarabe. Din 1 iulie 2009, Uniunea Europeana a recurs la forme si dimensiuni democratice pentru legumele si fructele comercializate si a inlaturat standardele specifice pentru 26 de tipuri de fructe si legume.legume strambe
Normele specifice privind legumele si fructele au impus diverse standarde europene de calitate, cu scopul de a facilita stocarea si transportul acestora si de a le mentine proaspete. Cateva din statele membre ale UE care au propus initial introducerea acestor norme s-au declarat totodata impotriva abrogarii acestora.

Cu toate acestea, din 1 iulie 2009 operatorii de pe piata pot vinde fructe si legume, indiferent de marimi si forme. In total, au fost anulate standardele pentru 26 de tipuri de fructe si legume: anghinare, sparanghel, patlagele vinete, avocado, fasole, conopida, varza de Bruxelles, morcovi, cirese, caise, dovlecei, castraveti, ciuperci de cultura, usturoi, alune in coaja, varza de iarna, praz, pepene galben, ceapa, mazare, prune, telina pentru petiol si frunze, spanac, nuci in coaja, pepene verde si andive.

Noile norme in vigoare:

* vor elimina birocratia inutila;
* vor oferi consumatorii posibilitatea de a alege dintr-o gama mai larga de produse;
* vor pastra pe piata toate produsele perfect consumabile, indiferent daca au sau nu dimensiunea si forma corecta.

Vor ramane in vigoare standardele specifice de comercializare pentru 10 produse: mere, kiwi, citrice, laptuci, piersici si nectarine, pere, capsuni, ardei grasi, struguri de masa si rosii – in conditiile in care vor fi etichetate cu mentiunea „produs destinat prelucrarii”.

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *