Fost secretar de stat in Ministerul Mediului, Marin Anton investeste in energia regenerabila

Spania suprataxeaza energia regenerabila dupa ce a subventionat-o
Fost secretar de stat in Ministerul Mediului, Marin Anton investeste in energia regenerabila

20-25 milioane euro vor fi investite in circa cinci parcuri fotovoltaice, in Afumati
Marin Anton, fost secretar de stat in Ministerul Mediului, va investi in mai multe proiecte de producere a energiei regenerabile.
Domnia sa va face parte dintr-un grup de cinci-sase actionari/asociati care vor construi in jur de cinci-sase parcuri fotovoltaice in zona Afumati-Ilfov, dupa cum ne-a spus Valeria Oprea, unul dintre reprezentantii proiectului. Domnia sa ne-a precizat ca, in prezent, sunt derulate negocieri pe mai multe planuri, unul dintre acestea vizand numarul persoanelor care vor investi in producerea de energie electrica din surse fotovoltaice, in parcurile din Afumati.
Demersurile pentru obtinerea documentatiei necesare au fost demarate inca de acum un an, in prezent proiectul fiind in faza de avizare. Cu o capacitate estimata de 15-17 MW, parcurile fotovoltaice vor intra in productie la finalul anului urmator, dupa cum ne-a spus sursa citata, adaugand: „In ceea ce priveste durata proiectului, 90% inseamna timpul alocat obtinerii documentelor necesare, lucrarile propriu-zise urmand sa dureze cateva luni”.
Investitia este estimata la circa 20-25 de milioane de euro, iar banii vor fi asigurati din fonduri proprii, cel mai probabil recurgandu-se si la co-finantare de la banci, ne-a mai spus doamna Oprea.
Daca va finaliza acest proiect pana la sfarsitul anului viitor, Marin Anton va fi unul dintre beneficiarii certificatelor verzi acordate producatorilor de energie regenerabila, pentru amortizarea investitiei.
Zoltan Nagy, directorul general al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a declarat, recent, ca, potrivit legislatiei care promoveaza energia din surse regenerabile, numarul certificatelor verzi acordate producatorilor poate fi modificat in 2015, cu exceptia sectorului fotovoltaic, unde numarul certificatelor poate fi redus incepand cu ianuarie 2014.
La randul sau, Nicolae Havrilet, presedintele ANRE, a spus ca va propune, in raportul privind piata de energie pe 2012, reducerea numarului de certificate verzi pentru parcurile fotovoltaice si pentru cele eoliene, deoarece au scazut costurile acestui tip de investitii.
Domnia sa a explicat: „A scazut costul investitiei pentru un MW instalat in parcurile fotovoltaice. Cos-tul tehnologiei a scazut cam la jumatate fata de momentul in care am conceput si am aprobat schema de sustinere a energiei verzi. In raportul pentru anul 2011 am informat Guvernul si Comisia Europeana ca ANRE crede ca trebuie redusa schema de sprijin cu un certificat verde pe MW solar si cu 0,3 certificate verzi pe MW eolian. Probabil ca in ianuarie, in raportul pentru 2012, vom propune o scadere mai mare a numarului de certificate verzi. Pana la urma, pentru un investitor serios rata interna de recuperare a investitiei este de baza, nu numarul de certificate verzi, al caror pret poate fluctua”.
Potrivit lui Zoltan Nagy, puterea instalata in panouri fotovoltaice va ajunge la 43 MW pana la finalul anului 2012, asteptarile specialistilor aratand ca, pana la sfarsitul anului 2013, aceas-ta va ajunge la 140 MW.

Marin Anton, care are o avere estimata la circa 10 milioane de euro, s-a retras, in aceasta primavara, din PDL, demisionand si din functia de secretar de stat in Ministerul Mediului, si s-a inscris in PNL, candidand la postul de deputat de Giurgiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *