Fructe padurete. Zmeura si macesele din Bucovina, la mare cautare in Europa

0
413

Fructele culese din padurile Bucovinei sunt la mare cautare pe piata Uniunii Europene. Vnznd zmeura si macese peste hotare, Directia Silvica Suceava a reusit, numai in acest an, sa adune peste 200.000 de euro.

‘Fructele de padure sunt in continuare cerute pe pietele din Austria, Germania, Franta si Belgia, unde au si fost livrate toate cantitatile de zmeura si macese de anul acesta’, a precizat directorul economic al Directiei Silvice Suceava, George Celsie. Fructele culese din padurile Sucevei au fost cerute de mai multe companii europene, care le utilizeaza att in industria alimentara, ct si in cea a sucurilor de fructe sau chiar in domeniul farmaceutic, cum e cazul maceselor. In acest an, din Bucovina s-a reusit colectarea a 150 de tone de fructe de padure. Zmeura s-a vndut cu aproximativ 1.650 de euro pe tona, in vreme ce macesele au avut un pret de vnzare de aproape 840 de euro. Cantitatile de fructe recoltate din padurile Sucevei ar fi fost mai mari daca numarul persoanelor dispuse sa culeaga zmeura si macese ar fi fost suficient. Initial, pentru acest an era prevazuta colectarea a 180 de tone de fructe de padure.

De altfel, marea problema in ceea ce priveste fructele de padure din tara pleaca de la criza fortei de munca la cules. Peste tot in UE, fructele de padure nu mai sunt culese direct din padure, cu eforturi considerabile, ci sunt produse in zone special amenajate, in culturi precum cele de vita-de-vie, recoltarea fiind foarte usor de facut.

Sursa: Universul Padurii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.