Furtul deseurilor din containere a scazut cu 12% eficienta colectarii separate de la populatie

Furtul deseurilor din containere a scazut cu 12% eficienta colectarii separate de la populatie
Furtul deseurilor din containere a scazut cu 12% eficienta colectarii separate de la populatie

Eco-Rom Ambalaje, compania detinatoare a licentei marcii „Punctul Verde” in Romania si cea mai importanta organizatie de preluare de la agentii economici a obligatiei de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje, a reciclat, in 2013, aproximativ 40.000 de tone de deseuri de ambalaje de la populatie. Raportata la intreaga cantitate de deseuri de ambalaje reciclate de organizatie (347.089 tone) se remarca o crestere de doar 2% fata de anul 2012, desi investitiile industriei in serviciile de colectare separata au crescut cu 20% (ridicandu-se la 8,6 milioane de lei). Cauzele principale sunt furtul deseurilor din containerele colorate si vandalizarea pubelelor speciale.

,,De la o initiativa laudabila a industriei de a investi in infrastructura necesara colectarii separate a deseurilor generate in gospodarii care a condus, in cele din urma, la o schimbare de comportamente la nivel de societate, asistam la o scadere a rentabilitatii investitiilor. Anul trecut, furtul deseurilor cu valoarea cea mai mare pe piata – este vorba despre PET-uri si dozele de aluminiu – a dus la scaderea randamentului containerului galben cu 12%*. Mai mult decat atat, 271 de containere colorate au fost vandalizate in sistemul nostru”, a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Chiar si in aceste conditii, numarul localitatilor care beneficiaza de serviciul de colectare separata a deseurilor de ambalaje a crescut cu 15%, ajungand la 464. Astfel, in prezent, aproximativ 45% din populatia Romaniei – circa 9 milioane de romani – au acces la serviciul pus la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje in parteneriat cu autoritatile locale si operatorii de salubritate desemnati.

Cantitatile de ambalaje colectate de la populatie sunt insa doar o parte din totalul reciclat in sistemul Eco-Rom Ambalaje. La finalul anului 2013, cantitatea totala reciclata a fost de 347.089 tone, organizatia indeplinind cu succes obiectivul impus de legislatie de 55% (raportat la cantitatea totala de 578.771 tone de ambalaje puse pe piata de catre producatorii si importatorii, membrii ai organizatiei).

Conform legislatiei nationale, obligatiile de reciclare pentru fluxul de ambalaje si deseuri revin, in acest moment, industriei – prin producatorii si importatorii de bunuri ambalate – si autoritatilor locale. Aportul financiar al industriei la sistemul de colectare separata este obligatoriu sa fie gestionat de organizatiile de transfer de responsabilitate astfel: minimum 6 lei/tona de ambalaj primar pentru infrastructura si 4 lei/tona de ambalaj primar pentru activitatile de comunicare. In 2013, Eco-Rom Ambalaje a alocat de doua ori mai mult, respectiv 12,44 lei/tona de ambalaj primar colectat separat pentru infrastructura si 8,47 lei pentru campaniile de informare si educare privind importanta sistemului.

Pentru anul 2014, Eco-Rom Ambalaje si-a propus eficientizarea tuturor investitiilor in colectarea separata, atat din circuitul industrial-comercial cat si de la populatie, dar si extinderea acesteia in alte arii de activitate .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *