G8 aloca 20 miliarde de dolari in lupta impotriva foametei

0
413

foameteIntr- o declaratie comuna, tarile membre ale G8, tarile emergente si tarile africane care au participat la conferinta la nivele inalt de la L’Aquila, in Italia, s- au angajat, vineri 10 iulie, sa mobilizeze ” cel putin 15 miliarde de dolari in urmatorii trei ani” ( 10,8 miliarde de euro) pentru a garanta securitatea alimentara in lume si astfel pentru a lupta imptriva foametei. La doua ore dupa acest anunt, Silvio Berlusconi a precizat in cele din urma ca aceasta suma totala a ajuns la 15- 20 milarde de dolari ( respectiv 14,4 miliarde de euro) .

Reafirmat de catre Conferinta la nivel mondial pentru alimentatie reunita in 1996 de catre FAO ( Organizatia Natiunilor Unite pentru alimentatie si agricultura) , dreptul la siguranta alimentara consta, pentru fiecare individ, in a avea in orice moment ” acces fizic si economic la o hrana suficienta, sanatoasa si nutritiva, care sa- i satisfaca nevoile energetice pentru a duce o viata sanatoasa si activa” .

Scopul acestei „ Initiative de la L’ Aquila asupra sigurantei alimentare” este de a creste investitiile in scopul maririi productiei agricole in tarile in curs de dezvoltare, precizeaza tarile prezente in Italia. Pentru aceasta ultima zi a conferintei, consacrata problemelor ajutorului catre tarile sarace si luptei impotriva foametei mondiale, conducatorii G8 si tarile emergente au invitat reprezentanti ai Algeriei, Angolei, Egiptului, Etiopiei, Libiei, Nigeriei, Senegalului, Africii de Sud si o delegatie a Uniunii Africane.

O SCHIMBARE MAJORA SI RADICALA A POLITICII IN DOMENIU

” Efectul conjugat al unei sub- investitii de lunga durata in agricultura si siguranta alimentara, a evolutiei preturilor si a crizei economice a adus dupa sine o agravare a foametei si saraciei in tarile in curs de dezvoltare ( …) numarul de persoane care sufera de foame si de saracie depasind in zilele noastre un miliard” scriu conducatorii reuniti la L’Aquila si care s- au angajat sa ” asigure dezvoltarea durabila a agriculturii, fiind hotarati sa aduca un ajutor alimentar de urgenta adecvat” .

Ramanem profund preocupati de siguranta alimentara mondiala, impactul crizei financiare si economice si inflamarea preturilor la alimente din ultimul an, care atinge tarile mai putin dezvoltate mai ales in ce priveste agravarea foametei si saraciei” , au adaugat ei. ” Daca preturile la aprovizionarea cu alimente de baza au scazut fata de nivelul acestora record din 2008, ele raman la un pret istoric ridicat si instabil” isi exprima acestia ingrijorarea, in timp ce inflamarea preturilor a condus anul trecut la revolte provocate de foame in mai multe tari ale lumii.

Presedintele Fondului international pentru dezvoltare agricola ( FIDA) , Kanayo Nwanze si- a exprimat bucuria pentru aceasta initiativa, apreciind ca este ” o schimbare majora si radicala in ce priveste ajutorul alimentar – chiar daca inseamna in fapt a da un medicament unui copil deja bolnav- o deplasare a acestui ajutor spre anumite tari pentru ca acestea sa- si poata pune in practica politici corespunzatoare in scopul producerii hranei” .

Aportul Statelor Unite pentru aceasta initiativa ar urma sa fie de 3,5 miliarde de dolari, al Japoniei de 3 pana la 4 miliarde de dolari, in timp ce presedintele Nicolas Sarkozy a afirmat miercuri ca Franta va contribui cu un maxim de 1,5 miliarde de euro ( circa 2 miliarde de dolari) .

Traducere Maria Balasa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.