Gabriel Resources vinde actiuni cu promisiunea ca va primi despagubiri de la statul roman

0
452
Proiectul de la Roşia Montană, temă de discuţie la Comisia Europeană
Gabriel Resources vinde actiuni cu promisiunea ca va primi despagubiri de la statul roman
Gabriel Resources vinde actiuni cu promisiunea ca va primi despagubiri de la statul roman

Gabriel Resources nu prea reuseste sa sape dupa aurul de la Rosia Montana, dar inca sapa dupa bani pe bursa canadiana. Compania atrage aproape 37 de milioane de dolari de la actionari. In schimbul banilor va da dreptul inclusiv la o parte din despagubiri obtinute de la statul roman. Acele multe miliarde de dolari fluturate, putin cam inconstient, inclusiv de oficiali guvernamentali. Dusa ideea pana in ultimele sale consecinte, vedem cum bani din bugetul Romaniei ajung sa fie motiv de speculatie pe bursa de la Toronto, acolo unde se tranzactioneaza actiunile Gabriel Resources. Si este de fapt ultima fila dintr-un foileton in care Rosia Montana a fost, de fapt, doar o afacere de bursa.

Eventualele despagubiri obtinute de la Romania ajung sa fie considerate plasamente cu profit. Gabriel Resources a anuntat ca s-a inteles cu mai multi actionari pentru a atrage fonduri printr-o emisiune de obligatiuni. Acestea pot fi convertite in actiuni ale companiei, dar dau si un „drept din valoarea arbitrajului” in caz ca se va ajunge la proces cu Romania.

Investitorii vor avea dreptul in total la maximum 120 milioane dolari in contul acestor drepturi. Practic, este anuntata ca o investitie cu potential mare, chiar daca nu se va demara o exploatare. Si rapid a fost vazut potentialul. Plasamentul privat pentru atragerea de fonduri a fost subscris in totalitate de anumiti actionari existenti ai companiei.

Canadienii vor sa foloseasca fondurile de 37 de milioane de dolari pentru obiective generale, inclusiv pentru continuarea eforturilor de a obtine permisele necesare dezvoltarii proiectului minier Rosia Montana.

Publicatia canadiana The Globe and Mail a scris la inceputul lunii mai ca Gabriel Resources pregateste un caz de arbitraj international impotriva Romaniei in care va cere despagubiri de miliarde de dolari, dupa ce a incercat fara succes in ultimii 15 ani sa dezvolte proiectul minier Rosia Montana. Cifra vehiculata anterior a fost de 4 miliarde de dolari.

Gabriel Resources sustine ca a cheltuit peste jumatate de miliard de dolari pentru dezvoltarea proiectului Rosia Montana. Au fost bani atrasi de pe pietele financiare in schimbul promisiunii ca va fi o investitie profitabila in final. Mai nou, despagubirile tin loc de profit.

Printre actionarii Gabriel Resources se numara companii sau fonduri de investitii controlate de omul de afaceri israelian Beny Steinmetz sau miliardarul american John Paulson.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.