– Cernavoda este un oras special. In primul rand pentru ca nu
s-a putut stabili cu exactitate data primei asezari umane pe malul Dunarii.
– Ruinele Culturii Neolitice Hamangia se invecineaza cu cea mai moderna sursa de energie, centrala nucleara. Intreaga localitate este un amalgam de traditionalism si modernism.
Ganditorul este unul dintre cele 10 simboluri ale civilizatiei pamantene, desemnate pentru reprezentarea Terrei in Univers. De fiecare data, cand traversezi Dunarea Veche, nu poti sa nu admiri superba realizare a inginerului Anghel Saligny, podul care ii poarta numele si care, a implinit in 1995, o suta de ani de exploatare. Centrala atomoelectrica, conceputa pe vremea vechiului regim comunist, este unul dintre putinele obiective strategice ceausiste care s-au bucurat de sprijinul guvernarilor de dupa 1989. 20.000 de suflete traiesc si muncesc intre aceste repere.
Orasul englezesc
De-a lungul timpului, Cernavoda a fost o adevarata piatra de incercare pentru ingineri si oameni de stiinta. Intre anii 1858 si 1860, o companie engleza a amenajat prima linie ferata pana la Constanta, iar corporatia Lyod a amenajat un port fluvial pentru operarea cerealelor. A urmat apoi razboiul din 1877, atunci cand localitatea a devenit un punct strategic pentru armata romana, iar la sfarsitul anului 1878, localitatea a capatat rangul de resedinta a judetului Silistra Noua. Adevarata stralucire avea sa vina pe 9 octombrie 1890, o data cu inaugurarea santierului podului podurilor peste Bratul Borcea si Dunare. Insusi Regele Carol I a pus piatra de fundament a viitorului pod. A urmat o fastuoasa inaugurare pe 14 septembrie 1895, de la care, bineinteles, nu a lipsit regele, care a solicitat consemnarea, pe malul drept, in piatra, a mesajului regal „moment nepieritor, in care arhitectura si industria secolului XIX isi au expuse rezultatele progresului”. In paralel cu constructia podului, in localitate au fost ridicate o serie de edificii publice, toate acestea aducandu-i inginerului Saligny recunoasterea internationala. A urmat apoi o explozie industriala. Au aparut fabrici de var, suruburi, caramida, tigla si rafinarii de mici dimensiuni. Agricultura s-a dezvoltat vizibil, zona fiind recunoscuta pentru vinurile de calitate.
Vecini cu reactorul 1
Paradoxal, dar dupa nationalizare comunistii au continuat programele de dezvoltare a infrastructurii. Proiectul canalului Dunare-Marea Neagra includea ca punct nodal in transportul fluvial Cernavoda, insa problemele de ordin tehnic au facut ca portul sa nu poata fi construit la dimensiunile initiale. A urmat cea mai importanta investitie de ordin energetic. Cernavoda a fost ales pentru constructia primei centrale nucleare din Romania. Inevitabil, soarta orasului s-a legat de cele cinci reactoare. In 1980 s-a inceput constructia reactorului 1, care a fost inaugurat oficial pe 17 aprilie 1996. In prezent, centrala are doua reactoare functionale, care, pe langa energia electrica, furnizata in sistemul energetic national, asigura necesarul de apa calda si caldura la Cernavoda. Locuitorii orasului s-au obisnuit repede cu privelistea reactoarelor si cu gandul ca, in cazul unei defectiuni, sunt primii expusi pericolului nuclear. Din fericire, sistemul CANDU, utilizat la Cernavoda, este unul dintre cele mai sigure din lume. Teoretic, probabilitatea ca la Cernavoda sa se poata produce un accident, asemanator cu Cernobal, este zero. In cei peste 11 ani de exploatare, reactorul 1 nu a inregistrat nici un eveniment notabil din punctul de vedere al sigurantei.
Povestea statuetei
„Faptele mi-au fost relatate chiar de unul dintre studentii care au descoperit Ganditorul. S-a intamplat in 1953. In timpul sapaturilor arheologice, efectuate la Dealul Sofia, o portiune dintr-un mal s-a desprins si a cazut. Printre resturile de lut si piatra, studentii au gasit cioburile unei statuete. Descoperisera un mormant”, a declarat primarul Gheorghe Hansa. Acum, Ganditorul si perechea sa, o alta statueta, reprezentand o femeie sezand, au devenit simbolurile orasului si ale culturii Hamangia.
Sursa: Romania Libera