Garantia calitatii

0
395

Cresterea cererii pentru cosmetice organice impune intro-ducerea unor standarde de certificare unitare pentru acestea.

Piata produselor de ingrijire personala, 100% naturale si organice, este estimata la circa 5 miliarde de euro la nivel mondial si este in plina ex-pan-siune. Cu toate acestea, nu exista standarde internationale unitare de certificare pentru aceste produse.

La nivel european exista mai multe „sigle” care certifica cosmeti-cele 100% naturale si bio – Soil Association, Ecocert, Istituto per la Certificazione Etica e Ambientale si Bund Deutscher Industrie und Handelsunternehmen -, fiecare dupa propriile standarde. Insa 2008 ar putea aduce armonizarea acestor standarde particulare, considera firma de cercetari de piata Organic Monitor, citata de un buletin de stiri al celui mai mare targ bio din lume, Biofach. Marii certificatori din Europa vor prezenta in iunie un set unitar de standarde, care va fi implementat de la sfarsitul anului. Ba chiar se do-reste aplicarea unui singur model de „logo” pe cosmeticele 100% naturale si bio. Daca va avea succes, acest demers poate duce chiar la adoptarea unui Regulament UE pentru cosmeticele bio.

AMERICA. Peste Ocean, in Statele Unite, abia acum a inceput dezvoltarea sistemului de certificare, desi piata cosmeticelor bio este exploziva. In urma cu circa o luna, 30 de producatori importanti de cosmetice au fondat OASIS – Standar-dele Industriei Organice si Sustena-bile. Potrivit OASIS, un produs cosmetic este „organic” daca are 85% ingrediente organice, dar, daca are 70% ingrediente organice, atunci e „din ingrediente organice”. Cu cateva saptamani inainte de aparitia OASIS, o alta agentie, Certech Re-gistration, cu baza in Canada, a dezvoltat propriile standarde organice pentru piata Americii de Nord, care impun ca minimum 95% din ingrediente sa fie de origine bio. In aceeasi perioada, o alta organizatie indepen-denta americana, NSF Internatio-nal, si-a lansat propriile standarde.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.