Gata cu privilegiile in Kazahstan

0
353

Autoritatile kazahe au anuntat „sfarsitul erei privilegiilor acordate companiilor straine” din domeniul exploatarii zacamintelor de petrol si gaze, informeaza Bloomberg.

„Kazahstanul de azi nu mai este tara de acum zece ani, cand a acordat in mod voit anumite privilegii investitorilor straini”, a declarat secretarul de stat, Kanat Saudabayev, in cadrul unei intrevederi cu presa, care a avut loc ieri, la Astana, capitala politica a tarii.

Kazahstanul, al doilea mare exportator de hidrocarburi din fosta Uniune Sovietica, dupa Rusia, solicita companiilor straine sa cedeze o cota majoritara a profiturilor rezultate din exploatarea bogatelor sale zacaminte de petrol si gaze.

„Contra-ofensiva” pe care Kazahstanul a initiat-o pentru „recucerirea” bogatiilor subsolului este perfect exemplificata de noua legislatie nationala din domeniul contractelor. Noile prevederi normative au in vedere cazuri in care actiunile companiilor straine „conduc la incalcarea intereselor economice vitale ale Republicii Kazahstan, determinand amenintari la adresa securitatii nationale, oferind guvernului dreptul de a cere schimbarea conditiilor contractuale”, a declarat Valery Kotovich, unul dintre autorii initiativei legislative.

Cum insa legea nu defineste deloc ce se intelege prin „interes economic vital al republicii” si nici „amenintare la adresa securitatii nationale”, nu incape nicio indoiala ca utilizarea acestui instrument normativ va fi mai mult decat discretionara.

„Aceasta noua lege este indreptata impotriva companiei Eni”, considera Tanya Costello, analist de securitate al Eurasia Group.

Eni conduce consortiul international care a castigat contractul de dezvoltare al proiectului Kashagan, cel mai important zacamant de gaze naturale descoperit in ultimii 50 de ani. Autoritatile kazahe au amenintat ca ar putea revoca statutul de operator al companiei italiene, in favoarea KazMunaiGas. Discutiile dintre parti s-au prelungit pana pe 20 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.